Microsoft ska även erbjuda säljsupport för Suse Linux samt utvecklar teknik med Novell för att göra det enklare för användare att köra både Suse Linux och Microsoft Windows.

Microsofts vd Steve Ballmer aviserade nyheten på en presskonferens i San Francisco. Som en del av affären ska Microsoft och Novell avhålla sig ifrån att stämma varandra när det gäller patent som kan användas i Suse Linux.

– Vi valde Novell eftersom de har lyckats sätta ihop ett koncept som fungerar. Vi hade diskussioner med mängder av företrädare för branschen. Du kan troligen gissa en hel del av dem, säger han som svar på en fråga om Microsofts relation till Red Hat.

– Men det var först när Novells vd Ron Hovsepian började förhandla kring ett kontrakt som vi kunde börja utforma något som hanterade alla de frågor kring affärer, teknik och patent som uppstår.

Microsoft har tidigare börjat släppa på sin patentpolicy genom programmet Open Specification Promise. Det innebär att Microsoft lovar att inte vidta åtgärder mot företag som inom en rad områden där Microsoft äger patent.

Affären mellan Microsoft och Novell är ytterligare ett slag mot Linux-distributören Red Hat. Under förra veckan aviserade Oracle att företaget börjar sälja support för Red Hat Linux, till priser långt under det som Linux-distributören kan erbjuda.
Programmet anses vara ett sätt för Oracle att å ena sidan ge tyngd åt Red Hat Linux samtidigt som support och underhåll får underkänt. Red Hat är den ledande leverantören av Linux och den största konkurrenten till Novells Suse Linux.

Novell är av de företag som tidigare har tvingats ändra sin affärsverksamhet som en följd av Microsofts framfart. Novell byggde från början sina framgångar på nätoperativsystemet Netware, men blev nästintill utkonkurrerade av Windows NT. Dessförinnan utkämpade företagen en hård strid på kontorsprogram, där Novell avgick som en vingklippt förlorare. Under senare år har Novell byggt upp en verksamhet inom öppen källkod genom köp av företag som Suse Linux och Ximian.

Affären innebär både att Microsoft och Novell blir direkta konkurrenter till Oracle och Red Hat, liksom IBM, som är ett av de företag som stöder Red Hats Linuxdistribution.
Reaktionerna från Linux-lägret är inte odelat positiva.
"Ursäkta medan jag går och kräks", skriver Pamela Jones, redaktör för bloggen Groklaw.net, som fortsätter: "Jag inser att Microsoft inte längre anser att Linux är som cancer eller kommunism. Nu vill de bara har royalties för sina patent".
Samma uppfattning har Bruce Perens, känd Linux-förespråkare.

"Detta är faktiskt väldigt dåliga nyheter. Det gör att Microsoft kan hävda sina patent mot all kommersiellt använd öppen källkod. Avtalet innebär att du måste köpa en Microsoft-liceniserad Linux-distribution från Novell eller så finns ett hot att Microsoft hävdar sina patent mot dig". Han undrar om Novell nu kommer att bryta mot den allmänna gpl-licensen som innebär att kod är fri att använda. Men Microsoft hävdar motsatsen:

– Vi har utformat affären med Novell för att undvika konflikter med gpl, säger David Kaefer, chef för standarder på Microsoft.

Fakta

  • Novell ger stöd för Suse Linux i datorer som kör Windows.
  • Microsoft erbjuder support och säljtjänster för Suse Linux.
  • Microsoft är med och utvecklar teknik med Novell för att göra det enklare för användare att köra både Suse Linux och Microsoft Windows.
  • Microsoft och Novell avhåller sig ifrån att stämma varandra för patentintrång.