Nyligen listade tidningen CIO de värsta skandalerna på affärssystem. Här är de värsta skräckhistorierna inom Erp - enterprise resource planning. Fem fiaskon som fick organisationerna som införde systemen at skaka i grunden:

Erp-skräck 1: Skolans buggiga affärssystem
Att börja på universitet kan vara en skräckupplevelse för en student. Det sista de behöver är ett datorprogram som gör deras liv ännu osäkrare.

Men 2004 drabbades mer än 27 000 studenter på universiteten i Massachusetts, Stanford och Indiana av ett buggigt portal- och affärssystem. I bästa fall hittade de inte sina kurser, i värsta fall fick de inga studiebidrag.

– De nya studenterna blev helt galna och de visste inte vart de skulle ta vägen, säger Stefanie Fillers, tidigare universitetsstudent på University of Massachusetts.

Erp-skräck 2: HPs plågade logistik
HPs lansering av ett affärssystem 2004 var Murphys lag i ett nötskal. Systemet var från SAP, men det var knappast den tyska affärssystemjättens fel att det gick som det gick. Projektet kostade HP 160 miljoner dollar i eftersläpade order och förlorade intäkter – mer än fem gånger den beräknade projektkostnaden.

– Vi hade en serie små problem, som inget i sig var allvarligt. Men tillsammans skapade de den perfekta stormen, säger Gilles Bouchard, HPs dåvarande it-chef och ansvarig för den globala verksamheten.

Erp-skräck 3: Nikes system kollapsade
En investering för 400 miljoner dollar för att uppgradera logistiken borde ge ett ordentligt uppsving. Men år 2000 investerade sportskotillverkaren Nike i 100 miljoner dollar i förlorad försäljning, en 20-procentig nedgång för aktien och ett antal gruppstämningar. Detta efter några fumliga försök att integrera ett logistik-, kundvårds- och affärssystem till ett enda jättesystem. Följden blev en gigantisk baksmälla.

– För alla dem som följer såna här saker blev vi förebilden för en misslyckad installation, säger Roland Wolfram, teknikchef och globalt ansvarig på Nike.

Erp-skräck 4: Mardröm för Hershey
Att slänga friska pengar efter sjuka är ingen bra idé. Men det är vad amerikanska livsmedelsjätten Hershey gjorde 1999 i ett försök att skapa ett nytt system för orderhantering och distribution. Problemet var att det inte fungerade alls, vilket hindrade Hershey från att dra in 100 miljoner dollar i intäkter inför Halloween-firandet i USA. Aktien dalade med åtta procent den dag vd Kenneth Wolfe avslöjade systemproblemen.

– Det finns inget tvivel om att 1999 var ett svårt år då försäljning och vinst föll, liksom marknadens förväntningar på oss. Det var till stor del till följd av ett kundorder- och orderhanteringssystem som i juli gick in i en sista fas, säger Kenneth Wolfe, tidigare styrelseordförande och vd för Hershey Foods.

Erp-skräck 5: Förlorat slag för läkemedel
Den slutgiltiga sedelärande historien för it-chefen är dock läkemedelstillverkaren FoxMeyer Drug. Efter en installation av ett affärssystem i mitten av 90-talet fick leverantören SAP en stämning riktad emot sig på 500 miljoner dollar. Kort därefter riktade FoxMeyer ytterligare en 500 miljonersstämning emot konsultjätten Andersen Consulting, med anklagelsen att programmen och installationen var orsaken till FoxMeyers dåvarande problem.

I juni 2004 kom domstolsutlåtandet: SAP fick betala FoxMeyer hela summan. 500 miljoner dollar är en rejäl slant även för ett av Europas största mjukvaruföretag.