Henrik Nilsson, moderat oppositionspolitiker i Göteborg, tänker lämna in en motion till fullmäktige om att skapa ett kommunalt trådlöst nätverk. Han vill att kommunen ska undersöka hur ett trådlöst nät skulle kunna finansieras och byggas.

– Det är något vi tänkt på länge och som vi faktiskt skulle haft med i alliansens plattform inför valet. Nu fick det inte plats, men jag har gått och funderat på det här och nu tagit fram ett förslag som jag lämnar in som en motion i slutet av november.

Finansieras med annonser
– Jag föreslår där att kommunen utreder förutsättningarna för att bygga ett trådlöst nät och bland annat titta på sådant som finansiering och säkerhet. Det gäller att nätet blir billigt men att det ändå finns ekonomi i det. Jag kan tänka mig någon form av annonsfinansiering. Jag tror att ett trådlöst nät skulle vara bra för Göteborg som kunskapsstad, säger Henrik Nilsson.

Glocalnets vd Martin Tivéus reagerar starkt på Göteborgsmoderatens utspel. Glocalnet bygger redan ett trådlöst nät i Göteborg, och enligt Martin Tivéus på precis de platser som Henrik Nilsson vill täcka med det kommunala nätet.

– Det kommer bli dyrt för kommunen att bygga detta och det är skattepengar som går rätt i sjön. Risken är att det landar som stadsnäten och blir ett nät som ingen använder. Det här borde marknadens operatörer få ta hand om, säger Martin Tivéus.

Men Henrik Nilsson tror ändå att det behövs ett kommunalt initiativ.

– Jag tror att marknaden behöver en samtalspartner. Vi blir ändå involverade förr eller senare, ska det byggas stationer och master måste det ges bygglov och så vidare, så det är lika bra att vi är med från början, säger han.

Fler städer på väg

Göteborg är inte den enda stad vars politiker vill satsa på trådlösa nät. Moderaterna i Linköping och Uppsala har utmanat varandra om att skapa Sveriges första trådlösa stad, och Stockholmsmoderaterna hade ett gratis trådlöst nät på programmet inför valet. Martin Tivéus är kritisk.

– Det är en kommunal trend. Först bygger de stadsnät som ingen använder och nu ska det byggas trådlöst. Det är stora investeringar som krävs, men intäktsmassan kommer inte eftersom inte operatörerna är med. Vi har ju egen infrastruktur. Det här bara äter ännu mer skattepengar, säger Martin Tivéus.