Bakom Squill.se står Bris och Netclean Technologies, som tidigare byggt verktyg mot spridning av barnpornografi.

Tjänsten består av tre delar, berättar Netcleans vd Christian Sjöberg. Barn som stöter på skumma personer eller får sexuella förslag kan rapportera in personernas chattnamn, alias, via Squill-sajten. Uppgifterna tas då emot och bearbetas av Bris medarbetare. Sedan kan andra barn varnas när de går in på sajten och kollar upp vem de chattar med.

– Ta den så kallade Alexandramannen, han blev anmäld till polisen av flera olika forum, men fick ändå fortsätta. I Sverige har vi tyvärr ingen lag som förbjuder så kallad grooming. Det vi kan göra nu är att under tiden varna andra barn för de här personerna, säger Christian Sjöberg.

Tjänstens tredje ben är att ge råd för hur man beter sig på nätet. Alla svar som ges när ett alias kollas upp, eller "squillas", kommer med en uppmaning om att vara försiktig. Det är viktigt inte minst eftersom Squill ännu inte har något register över misstänkta alias.

– Syftet med tjänsten är att höja medvetenheten hos barn och ungdomar och samtidigt ge dem ett verktyg de kan använda för att tipsa varandra. Idén fick jag från prisjämförelsesajterna, där användarna varnar varandra för dåliga produkter. Det är lite samma tänk som ligger bakom här, säger Christian Sjöberg.

Förutom Bris och Netclean är Microsofts MSN och Telia Sonera involverade i projektet, som nu ska testas i sex månader. Tjänsten ska marknadsföras på MSNs webbsidor och man hoppas även att olika chattforum ska länka till sajten.

– Vi vet inte riktigt hur bra tjänsten kommer att fungera. Det viktigaste är att få barn och ungdomar att använda den. Och jag tror de kommer att göra det, de vill ha ett städat och rent internet, säger Christian Sjöberg.

– Sedan finns det förstås risk att ungdomar jävlas med varandra genom att anmäla varandra till Squill, något som kan ge upphov till falska varningar. Det är en av de utmaningar vi har framför oss.

Fakta

Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att ta fram ett kunskapsunderlag om så kallad ”grooming”. Med grooming avses att vuxna söker kontakt, ofta via internet, med barn i sexuellt syfte. Uppdraget ska slutredovisas i mars 2007.