Jag råkade av en tillfällighet få in Nokia N73 och Motorola Krzr K1 samtidigt för test. Och när jag testat dem under ett par dagar tog jag för givet att det handlade om telefoner som låg i helt skilda prisklasser.

Jag var helt säker på att Motorolas telefon i det närmaste skulle hamna i kategorin ”ungdomstelefon som kan ersätta mp3-spelare”. Allstå stor skillnad jämfört med Nokias modell, som framhålls som ersättare både för digitalkamera och musikspelare.

För liten skillnad
Därför blev jag förvånad över hur liten prisskillnaden är. Enligt Pricerunner får man betala mellan 3 565 och 4 295 kronor för Krzr K1 medan Nokia N73 ligger i spannet 4 079–5 799 kronor.

Hade Krzr K1 kostat sisådär 2 000 kronor hade jag inte gnällt för den fungerar verkligen bra som musikspelare, åtminstone för dem som inte bryr sig om att lyssna på radio.

Men kameran är på tok för enkel och trots att den klarar 2 megapixel är den inte lämpad för annat än mms-bilder.

Riktig blixt 
Nokias modell hör till de få som har inbyggd blixt, alltså inte bara fotolampa, och går därmed att använda som riktig partykamera.

Men allra bäst är den givetvis på att ta bilder i dagsljus och man kan imponeras av en snabb autofokus och mycket skarpa bilder, något som Nokia kan tacka objektivmakaren Carl Zeiss för.

Jag testade att lämna min digitalkamera hemma inför en Finlandsresa med familjen där jag bara plåtade inomhus med Nokias N73.

De flesta närbilder på en eller två personer blev bra, men backar man för att få med tre eller flera personer uppstår ett störande blåstick i bilderna, något som även konsterats av andra testare. Möjligen kan detta skyllas på en underdimensionerad blixt.

Osäljbar till det priset
Båda de testade modellerna klarar av att synka adressböcker och kalendrar via de medföljande synkprogrammen. Dessutom har båda plats för minneskort, vilket är en förutsättning för att kunna ta med sig musiksamlingen och lagra bilder. Det inbyggda minnet på Krzr K1 är på måttliga 20 MB.

Nokia N73 har de flesta funktioner man kan önska sig, men ligger funktionsmässigt snäppet bakom flera av Sony Ericssons modeller i samma prisklass. Ett exempel är radion, en funktion som jag inte klarar mig utan, där man inte kan se vilken kanal man hamnat på eftersom den saknar rds.

Krzr K1 är en utmärkt ingångsmodell men den borde vara osäljbar i den prisklass som den nu ligger i.

Fakta

Betyg (1–5)

Storlek/form: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 4
Funktioner: 3
Känsla: 4
Medel: 3,8

  • Motorolas lilla snygga Krzr K1 skulle ha klarat sig bra i jämförelse med flera lågprismodeller, men man förväntar sig mer av en telefon som kostar närmare 4 000 kronor. 
  • Nokias N73 är mycket bättre och går att få för drygt 4 000 kronor.

Alla CS testartiklar finns samlade
computersweden.se/cstestar

Betyg (1–5)

Storlek/form: 5
Användarvänlighet: 3
Prisvärdhet: 1
Funktioner: 2
Känsla: 3
Medel: 2,8