Det har gått en månad sedan den nya regeringen tillträdde och det är dags för CS att ta pulsen på den nya it-ministern, centerns Åsa Torstensson. Hon understryker att it ska vara en hjälp i människors vardag. Men själv är hon ingen hemmaanvändare och har ingen favoritsajt på nätet.
– Jag har redan blivit känd för att jag inte har tv, och jag surfar inte på det sättet. Jag försöker använda min tid effektivt, säger hon.

Vill vara mobil
Själv använder Åsa Torstensson datorn i arbetet. När hon satt i riksdagen kunde hon koppla upp sig mot datorn från sin mobil. Den möjligheten saknar hon. Av säkerhetsskäl går inte det i regeringskansliet än.

– Jag vill gärna vara en mobil minister – ena dagen ska jag kunna inviga ett bredband och en annan en vägdel och då behöver jag ha möjligheter till smart it-uppkoppling.
Hon ser också fram emot fler smarta lösningar i hemmet – att kunna sätta på ugnen på väg hem eller höja värmen på distans.

Fildelning för enskilt bruk
Fildelning var en het potatis före valet och partierna lovade se över den nya skärpta upphovsrättslagen. Fredrik Reinfeldt gick ut och slog fast att man inte bör stifta lagar som inte går att upprätthålla och att man inte kan kriminalisera en hel ungdomsgeneration. Hans uttalanden får stöd av Åsa Torstensson.

– Det var klokt sagt. Det är ju ingen hemlighet att centern motsatte sig den nya lagstiftningen. Jag tycker inte att det är rimligt att vi har en lagstiftning som kriminaliserar en miljon människor. Vi kan ha en lagstiftning som innebär att man faktiskt kan ladda ner gratis för enskilt bruk utan att vara bov, säger hon, men poängterar att det är hennes personliga åsikt.
Den avviker också från den uppfattning justitieminister Beatrice Ask nyligen uttryckt. Hon har inte för avsikt att avkriminalisera fildelning utan anser att principen ska vara att man inte bara går in och snor grejer för andra utan att betala för sig.