När Bill Gates i går presenterade Windows Mobile 5, Magneto, innebar det något av en milstolpe på företagets väg till produkter som ger tillgång till data och information överallt.

Det handlar nämligen om många avgörande förbättringar i den plattform som Microsoft hittills inte fått snurr på, och där Symbian fortfarande har greppet om mobiltelefonerna.

– Den stora nyheten med Magneto är en funktion kallad persistant storage som gör att du inte kan tappa någon information i enheterna oavsett om du drar ut alla batterier. Det är det som många har väntat på och som gör att Windows Mobile nu är ett bättre operativ än Symbian, säger HPs produktchef för handdatorer, Rikard Kindlund.

Många utvecklare
Rikard Kindlund anser (och talar givetvis i egen sak) att mycket talar för att välja Windows Mobile på de mer avancerade telefonmodellerna.

– Med tanke på alla tillämpningar som redan finns till Windows Mobile, och på hur enkelt det är att utveckla nya kundanpassade lösningar till Windows Mobile med samma utvecklingsverktyg som till vanliga Windows, och det stora antal utvecklare som kan utveckla, tror jag på fullaste allvar att WM5 kommer att ge Symbian en rejäl match, säger han.

Det är en bedömning som även delas av Gartners mobilitetsexpert Leif-Olof Wallin.

– På det hela taget handlar det om en omfattande uppdatering av Windows Mobile som är efterlängtad för att kunna konkurrera mer aggressivt mot Symbian, säger Leif-Olof Wallin.

Han pekar speciellt på förbättringarna för proffsanvändare, som att man kan läsa e-postbilagor i flera format, exempelvis Powerpoint, och det förbättrade stödet för multimedia.

– Dessutom innebär uppgraderingen av kärnan till Windows CE 5.0 stora prestandaförbättringar och användningen av extern lagringsteknik ger stor ökning av den upplevda batterikapaciteten. Även områden som säkerhet och hantering av uppdateringar har förbättrats och förenklats avsevärt.

Egna anpassningar
Andreas Sjöström, konsult på Sogeti, pekar på en annan viktig nyhet.

– Microsoft har nu öppnat för operatörerna att anpassa utseendet och det tekniska gränssnittet. Exempelvis kan de lägga in färgscheman bakom knapparna. Det borde innebära bättre förutsättningar för att på allvar få ingångar hos de svenska operatörerna, säger han.

Andreas Sjöström anser att den nya plattformen innebär ett stort lyft för programutvecklare.

– Det är inte förrän nu som Dotnet är helt integrerat i telefonen, vilket är en stor skillnad för utvecklare som direkt kan komma åt saker som telefonbok och kalender via Dotnet-anrop.

Enhandsstyrning
Det nya operativsystemet har utökade möjligheter att styra telefonerna med bara en hand. Möjligheten har funnits förut på Microsofts plattform, exempelvis har Neonodes telefoner den funktionen .

– Vi på Neonode ser positivt på att Microsoft inser vikten av att kunna navigera med en hand. En större marknadsandel för Microsoft inverkar positivt på oss och våra kunder, framför allt då marknaden för tredjepartstillämpningar blir allt större inom vårt segment, säger Neonodes utvecklingschef Joakim Karlén.

Windows Mobile 5 presenteras under utvecklarmötet Mobile & Embedded Devcon i Las Vegas.

Fakta

De största nyheterna i Windows Mobile 5 "Magneto":
- Informationen försvinner inte när batteriet tar slut.
- Lättare att utveckla program och spel.
- Ska gå att styra telefonen med en hand.
- Total omskrivning av Pocket Office där man kan titta på Powerpointbilder och lägga in bilder i kontaktlistorna.
- Direktstöd för gps-mottagare.

Mer info från utvecklarmötet Mobile & Embedded Devcon i Las Vegas på medc2005.com.