Om några dagar kommer de företag som har volymlicenser hos Microsoft att få den färdiga version av Vista, men Microsofts produktchef har haft vänligheten att redan nu installera både operativsystemet och Office 2007 på min dator. Datorn är en sprillans ny Pavilion dv2000 från HP som är byggd för att fungera som Media Center-dator vilket innebär att den har 2 GB ram och Nvidias senaste grafikkort.

Processorn är AMDs dubbelkärniga Turion 64 X2 så prestandan är det inget fel på och aldrig har det gått så fort att installera Vista. Jag klockar Christoffer Frisells installationsarbete av både Office och Vista till cirka 45 minuter. Efter installationen dyker de vanliga varningarna kring säkerhetsbrister upp men som tur är har webbläsaren direktlänkar till fyra leverantörer av antivirusprogram som anpassats för Vista. Det enda som lustigt nog inte går att komma åt är Microsofts eget One Care vilket förklaras med att tjänsten inte går att nå för svenska användare.

Många drivrutiner
Nästa anhalt är Windows Update och då uppges att jag måste installera drivrutiner för grafikkortet Nvidia Geforce Go 6150. Bland övriga drivrutiner som hittades fanns Broadcoms för bluetooth och ytterligare ett par tilläggsprodukter, exempelvis en drivrutin för styrplattan. Efter installationer av dessa drivrutiner måste datorn startas om. Dessvärre hittar Vista inte drivrutinerna till tre av datorns komponenter, däribland datorns inbyggda webbkamera som den inte kan identifiera.

CS tester visar att många vanliga program går att köra rakt av och leverantörer som Adobe har dessutom lagt upp nya versioner av såväl Reader som Flashplayer, anpassade för Vista. Andra program går bara att installera med visst besvär och flera omstarter men problemen är färre jämfört med betaversionerna.

Inte kompatibel
Blande de program som jag retar mig mest på att de inte funkar ihop med Vista är Sony Ericssons PC Suite för synkning av telefoner. När man laddat ner programmet får man bara ett felmeddelande där det står att programmet kräver en dator med antingen Windows 2000 eller XP. Lagom till Vistas utrullning kommer Microsoft att börja leverera Application compatibility toolkit som ska kontrollera vilka program som behöver uppgraderas för Vista samt verktyg som programutvecklarna kan använda för att uppgradera produkterna, meddelar produktchefen, Christoffer Frisell.

Efter att ha testat flera av de tidigare betaversionerna av Vista går det nu att konstatera att produkten ger ett stabilt intryck ur användarperspektiv. Sedan ska det bli intressant att se hur produkten fungerar i det större sammanhanget när företag ska få sina produkter att samspela. Min gissning är att det blir en lång och vinglig väg men för hemmabruk och på mindre företag är det nog bara att tuta och köra redan från start.

Fakta

CS intryck av den färdiga versionen av Vista är att problemen med kompatibilitet blivit färre. Produkten har många användbara och roliga funktioner och så snart omvärldens programuppdateringar och drivrutiner finns på plats kommer Vista nog att upplevas som nästan lika bra som Mac OS X.

Betyg (1-5)

  • Gränssnitt: 5
  • Användarvänlighet: 5
  • Prisvärdhet: 3
  • Funtioner: 5
  • Installation: 5
  • Medel: 4,6