Största fördelen med fiber är att det egentligen inte finns någon kapacitetsbegränsning.

Det utnyttjar Lunds Kommunala Bostäder, LKF, och Allbohus i Alvesta till max. I det nya stadsnätet, som ska täcka 12 000 hushåll, kan surfarna få en kapacitet på upp till 1 000 Mbit/s eller 1 Gbit/s. Det gör det till Europas snabbaste, enligt nätverksleverantören Cisco.

– Vi väljer att bygga ett nät som klarar 1 Gbit/s för att rusta för framtiden. Man vet aldrig vad som kommer. Och vi vill inte bygga om nätet om några år, säger Stefan Fransson, it-ansvarig mot hyresgästerna på Allbohus.

Till en början är den maximala hastigheten som användarna kan få 100 Mbit/s, vilket i och för sig inte är fy skam.
– När vi ska börja erbjuda högre hastigheter är inte bestämt. Vi gör det när tiden är mogen, säger Stefan Fransson.

Ny växelfamilj
Cisco levererar utrustningen, till exempel den nya växelfamiljen ME3400 och Catalyst 3650.

– Det är första gången vi bygger ett nät som stöder 1 Gbit/s i Europa. Det andra nätet finns i Hongkong, säger Jonas Malmgren, säljchef på svenska Cisco.

Han tycker att LKF och Allbohus gör rätt när de bygger ett nät som har en högre kapacitet än vad som behövs i dag.

– När du bygger stadsnät är det smart att tänka långsiktigt. Inte bara på vad som krävs nästa år utan också om fem och tio år, säger han.

Att bygga ett nät som stöder 1 000 i stället för 100 Mbit/s kostar cirka 30 till 40 procent mer, enligt Jonas Malmgren.
Tjänsterna och mjukvaran som styr nätet levereras av Via Europa och Labs2, vilket ger ett öppet nät där det går att välja mellan många olika innehållsleverantörer.

– Vi ska inte välja åt abonnenterna. Dessutom ger ett öppet nät där det finns konkurrens lägre priser, säger Stefan Fransson.

Jublar över utvecklingen
Den svenska stadsnätsföreningen jublar över utvecklingen.

– Det är lysande. Jag är hundraprocentigt övertygad om att alla tar steget till 1 Gbit/s. Hur lång tid det tar vet jag inte men det är bra att någon tar första steget och inspirerar de andra, säger generalsekreteraren Lars Hedberg.

Inget problem käka upp
Han tror inte heller att det blir något problem att käka upp bandbredden och pekar på video och tv där signalen inte behöver komprimeras så mycket.

Uppgraderingen till 1 Gbit/s får internationella konsekvenser.

– Det resulterar också i att den svenska bredbandsmarknaden får ännu mer uppmärksamhet, säger Lars Hedberg.

Fakta

För den som vill överföra mycket bandbredd är det fiber som gäller. Med ethernet är det möjligt att få en bandbredd på 10 000 Mbit/s. Vill man ha ännu mer bandbredd är det sdh eller våglängds­multiplexering som gäller. Den förstnämnda tekniken klarar 40 Gbit/s. Med våglängds­multiplexering som överför flera separata kanaler, varje med egen färg, på ett fiber ökar kapaciteten till över 1 Tbit/s, eller 1 000 000 Mbit/s.