Aktiespam, med syftet att höja en låg aktiekurs, är bland de snabbast växande formerna av skräppost .
Enligt säkerhetsföretaget Sophos står det för 15 procent av all spam och antalet skickade brev ökar med tio procent varje månad.

Siffror från i fjol visar att aktiespam snart överträffar porr i spamfloden. Tricket, som kallas ”pump and dump”, är enkelt: bedragare köper aktier billigt, sprider rykten om kommande storaffärer eller andra goda nyheter och får därmed andra att investera i samma företag.

När kursen har stigit säljer bedragaren sina aktier med vinst.
Bedrägerier av detta slag har funnits länge, men genom spam får det helt nya proportioner , enligt
Stefan Görling, ekonom som forskar om spam vid KTH i Stockholm.

– Det vi ser är resultatet av att spam professionaliseras och att spammarna börjar använda mer avancerade metoder, säger han.

Bättre filter
Dessutom blir spamfilter allt bättre på att identifiera de ämnen som varit vanliga inom skräppost.
– Under de senaste fem sex åren har filter utvecklats som hittar Viagra och porr. Kapplöpningen mellan spammare och spamjägare får som resultat att spammarna kan använda färre ord. Eftersom aktiespammen liknar pressmeddelanden blir de svårare att hitta, säger Stefan Görling.
Dessutom har aktiespammarna varit tidiga med att lägga sitt budskap i bifogade bilder i stället för i text, vilket försvårar filtreringen.

Mest utsatta är mindre företag noterade på små listor i USA. Sten Wachtmeister, handelschef på Aktietorget, menar att bedrägerierna har störst effekt på aktiekurser på små listor.
– Om det inte pågår någon handel alls kan det räcka med små belopp, säger han och nämner snabba ökningar på 20–25 procent.

Även i Sverige pågår bedrägeriförsök på nätet, men i första hand på diskussionsforum. Något exempel på när skräppost har använts i ett svenskt bedrägeriförsök känner han inte till.

Fakta

Kosmetikaföretaget Southern Cosmetics utnyttjades i juni 2006 av spammare som drev upp aktiekursen. Före tilltaget kostade aktien en cent styck.
Efter ett massivt spamutskick med löften om en kommande storaffär steg aktien sexfaldigt i värde på två dagar, för att sedan snabbt rasa igen.
Källa: Sophos