På tisdagen lanserades den senaste versionen av Microsofts Windows Genuine Advantage (WGA) verktyg. Den nya versionen tonar ned de funktioner som påpekar för användare att det inte gått att bevisa att deras programvara är laglig.

WGA används av Microsoft för att hålla koll på och varna användare som kör piratkopierade versioner av Windows. Tidigare delade programmet upp användare i två läger: de som kunnat bevisa licensinnehav för Windows och de som inte gjort det. Användare i den senare kategorin fick meddelanden om problemet och gavs inte tillgång till vissa programuppdateringar.

Microsoft fick dock utstå mycket kritik både för de konstanta påminnelserna och från användare som ansåg sig ha blivit felbedömda. Som en tillfällig lösning lägger den nya versionen till en kategori för ”obestämda” användare, som inte lyckats verifiera licensinnehav men heller inte kör en bevisligen piratkopierad version.

I Windows Vista går programjätten på ännu hårdare för att stoppa piratkopiering. Användare som inte bevisar licensinnehav får där nöja sig med Reduced Functionality Mode (RFM), som stänger av många viktiga funktioner i operativsystemet.