I slutet av nästa år rullat Visa ut sin nya lösning för trådlösa betalningar i Europa, med start i London. Lösningen kallas Visa Contactless, bygger på emv-standarden och använder rfid-teknik. Betalningar ska kunna göras på en halv sekund genom att hålla kortet ett par centimeter från kortläsaren.

– Tanken är att det ska användas till små betalningar på upp till 15 euro, säger Sven Estwall, Nordenchef på Visa Europe.

15 euro är också den tänkta övre gränsen för betalningar utan pinkod. Handlar man för mer måste koden knappas in och då förs mer pengar över från bankkontot till kortet. Enklare och snabbare för kunden och för handlarna som slipper köer i butiken, enligt Visa.

Detaljer om Europalanseringen ska presenteras först i mars nästa år. Att Storbritannien blir först ut är klart, men systemet ska lanseras i flera europeiska länder under 2007 och på sikt i hela Europa. Sverige får dock vänta, som det ser ut.

– Många banker är intresserade, men jag har inget konkret att komma med och kan inte säga något om när det kommer till Sverige. Men det är många som följer det här noga, säger Sven Estwall.

Visas lansering offentliggjörs bara en månad efter att värsta konkurrenten Mastercard varit i Sverige för att presentera sin trådlösa betalningslösning Paypass. En hård kamp om europeiska konsumenters, handlares och konsumenters gunst väntar nu för de två kortjättarna.

– Visa är ett känt varumärke och folk vet vad varumärket står för. Utmaningen blir att göra det så pass kostnadseffektivt för banker och handlare att de väljer vår lösning, säger Sven Estwall.
Han menar dock att konsumenterna har allt att vinna på att det finns två olika lösningar på marknaden.

– Det är bra att det finns konkurrens och bra att det finns viss olikhet även om de tekniska grundbultarna är desamma, säger Sven Estwall.

Fakta

  • Trådlösa betalningar har gjorts möjliga tack vare emv-standarden, som förstärkt säkerheten i vanliga kortbetalningar.
  • Tekniken innebär att man övergår från att använda kortets magnetspår som informationsbärare till ett betydligt säkrare mikrochips.
  • EMV står för Europay, Mastercard och Visa, de internationella organisationer som står bakom standarden.