- Köpet av bolagen stärker Telenors existerande verksamhet och ger företaget en stark position i det snabbt växande marknaden för bredband och datakommunikation i Norden, säger koncernchefen Morten Karlsen Sørby i ett pressmeddelande.

Syftet med affären är att stärka existerande verksamhet, samt att ge Telenor en starkare position inom bredband och datakommunikation.

Bredbandsbolaget är den största leverantören av bredbandstjänster i Sverige, med 335 000 kunder och 24 procent marknadsandel, uppger Teleonor. Cybercity har totalt 90 000 kunder och en marknadsandel på 8 procent i Danmark.

- Bredbandsbolaget och Cybercity är välskötta företag och förbättrar Telenors erbjudanden till både företag och privatkunder i Norden, säger Morten Karlsen Sørby. Han tillägger att företaget nu får stordriftsfördelar i den nordiska verksamheten. Totalt räknar företagen med synergieffekter som ska ge besparingar på 2,8 miljarder kronor.

Båda företagen kommer att fortsätta verksamheten under existerande namn. Förvärvet måste först godkännas av aktieägare och myndigheter. Om affären blir av, beräknas den genomföras under juni.