Predrag Mitrovic, som satt i stolen sist, är först ut att fråga:
Apples nya OS Tiger har en mängd intressanta funktioner när det gäller säkerhet, men jag vill veta lite mera om en: Hur kommer Certificate Assistant att vara utformat och vilka fördelar kommer den att ge?
Mvh,Predde

Certificate Assistant är utformad som de flesta guider från Apple. Den är till för att vanliga användare enkelt ska kunna skapa och kontrollera certifikat utan att behöva arbeta med terminalverktyg.

Därefter lämnar vi över ordet till en annan "kändis":
Försöker ni inte tvinga kunderna att använda Apples mp3-spelare, när ni vägrar att låta någon annan spelarleverantör få tillgång till Itunes musikformat (det skyddade aac-formatet)?
Jens Nylander, Jens of Sweden AB

Tack för frågan Jens, lustigt att just du frågar ;-)
Helst skulle jag vilja möta mina konkurrenter på marknaden och inte via pressen men här kommer ett kort svar.
Jag är glad att kunna erbjuda en helhet för att serva våra kunder på bästa sätt i deras totala musikbehov. ”Musik-ekosystemet”, att köpa låtarna på nätet, ladda ner dem till datorn, sortera på datorn med Itunes, sedan att lyssna från Ipoden t.ex. på väg, i hemmet via högtalare, gärna trådlöst som ett oslagbart helhetskoncet, en livsstil. Alla tillgängliga tillbehör för olika behov understryker denna helhet ytterligare.
Det är ju tråkigt om du inte tycker att du har någon bra mjukvara att erbjuda dina kunder.

Med facit i hand, varför tog det så lång tid innan ITMS öppnade i Sverige?
Ulf Mårtensson

Det beror på hur man ser det. Itunes Music Store finns i 19 länder. Det finns många länder med större potentiell musikmarknad än Sverige i världen som ännu inte är lanserade. Vi ligger långt fram tycker jag och jag är glad att vi har lanserat den här redan.

Hur ser planerna ut vad gäller svenska skivbolag i Itunes? Kommer även mindre svenska bolag att ingå? Exempelvis går inte Bob Hund att köpa, eller Pugh.
Pierre

Det finns en möjlighet att anmäla sitt intresse för alla att använda vår musikbutik som distributionskanal. På siten är det väldigt utförligt beskrivet.

Tänker Apple införa möjligheten att betala via sin bank för köp hos Itunes? Användningen av internetbank torde vara mer vanligt i Norden än kreditkort.
Krister

Jag kan inte svara om framtida betalningsvägar, idag är det Visa, American Express och Mastercard som gäller. Om man inte är över 18 år kan man be sin förälder att köpa gåvobrev med valt antal låtar, som styrs via en kod vid inköpet.

Kommer Apple att öppna sitt drm-format så att andra spelare än Ipod kan använda det? Jag vill kunna använda iTunes med andra spelare än iPod. Kommer Apple att öppna för detta?
Johan Bergens

Formatet som man initialt använder idag när man laddar ner är aac. Låten kan omvandlas till andra format, t ex mp3 på datorn om man vill det. Man kan även spela mp3-format på sin Ipod.

Apples operativsystem må vara tekniskt i frontlinjen, men när tänker Apple satsa på en programutvecklingsmiljö som gör det lika produktivt att utveckla "native"-program som Microsofts .net-miljö gör för Windows?
Per Bergland

Vi brukar inte prata om framtida produkter och jag kan inte kommentera detta tyvärr.

Jag har under några åt jobbat som konsult hos en av Sveriges största Mac-återförsäljare. Vad jag alltid upplevde som mycket frustrerande i kontakterna med Apple i Sverige var den totala avsaknaden av servicevilja. En upplevelse som går stick i stäv med hur det var att ha med Apple i USA att göra.
Improvisationsförmåga och framför allt vilja att hjälpa till var något som saknades hos Apple i Sverige. Detta är något som man får höra så fort man talar med en systemadministratör på tex. högskolor och företag och beskrivs som en av de viktigaste anledningarna för att rensa bort mac:ar från deras miljöer.
Vad gör man för att ändra på detta idag och vad finns det för garantier att om jag rekommenderar en vän att skaffa en Mac att han/hon inte råkar ut för detta sorgliga bemötande ifall det skulle bli ngn sorts tekniskt problem?
Peter

Ja, tidigare hade vi själva ingen teknisk personal lokalt i Sverige. Det har vi ändrat på och vi har idag teknisk personal anställd. Dessutom har vi ett flertal återförsäljare som har tekniker som genomgått en teknisk certifiering det senaste året. Nu är vi bättre rustade på dessa frågor.

Jag undrar när det kommer att bli enklare och ta kortare tid att få tillbaka pengar vid kampanjer hos Apple Store? Jag har tre ggr (den ursprungliga plus två ytterligare gånger) fått uppge mina bankuppgifter för Apple. Om jag inte hade ringt och frågat hur det gick hade jag aldrig fått reda på att Apple upplevde sig sakna bankuppgifter trots att dessa fanns med på det formulär som ansökan bestod av. Och jag har hållit på sedan i början på januari med detta.
Olof

Jag ber om ursäkt om detta inte har fungerat som det ska. Nu vet jag inte var du har köpt produkten och använt erbjudandet, men jag hoppas att vi kan lösa det.

Varför finns inte Ipod hos Elgiganten, Power, Onoff med flera? Apple behöver bli mer synligt utanför de vanliga kanalerna. Saknar även TV-reklam med Ipod, Mac och Mac OSX.
John Sandström

Fram tills detta kvartalet har vi haft begränsat med Ipods att leverera, vi har inte kunnat täcka behovet. Nu har vi däremot fått större volym på leveranser och kommer därmed att bredda kanalerna. De senaste veckorna har Hifi-klubben börjat sälja Ipods och jag arbetar för att det ska starta fler.

Hur kommer Apple se till att bearbeta företagen att se Mac OSX som ett alternativ till Windows?
Niklas

Idag ökar vi våra marknadsandelar enligt Gartner. Det är framförallt småföretag samt konsumenter som är våra nya kunder från Windowsplattformen, så processen är igång framgångsrikt just nu. Den stora anledningen är att våra återförsäljare nu startar upp butiker centralt i städerna, 15 butiker har startat de senaste två åren. Den närheten till produkterna och kompetensen ökar servicegraden mot både nya och befintliga kunder. För att köpa en ny produkt, måste man se den, få testa den samt ha en kompetent säljande part, som man kan komma tillbaka till. Detta uppfyller vi nu, därför ökar försäljningen. Tidigare fanns inte denna möjlighet lika lätt.

Vilken är Apples största kund i sverige?
Niklas

Vi har s k major accounts. De flesta av dem är de största tidningarna i Sverige.

Varför har ni ingen idécentral eller liknande dit man kan skicka in idéer, eller ännu bättre en byggnad dit man kan gå och vara med och utveckla prylar. Exempelvis skulle jag vilja ha en produkt som kallas plock-Mac då man får välja exakt dom delar man vill ha (även datorlåda).
Viktor

Idécentral är en bra idé, idag har vi bara ”kontakta Apple” knappen på nätet. Tack för tipset, ska se vad jag kan göra för att förbättra!
Man kan idag köpa s k cto-konfigurationer, configure to order. Gå in till din närmaste återförsäljare, de vet hur man gör.

Kommer nästa version av PowerBook eller Ibook vara utrustad med högerklick, alltså styrplatta med två musknappar?
Kaj

Vi brukar inte prata om framtida produkter, men tar det till mig. Jag har hört detta behov tidigare och har fört det vidare till vår utvecklingsavdelning.

Har ni några planer på att återuppväcka Newton eller utveckla andra liknande produkter inom handdatorområdet?
Stefan Carlsson

Återigen, om framtida produkter pratar inte vi öppet av förklarliga skäl.

Jag gillar Mac Mini, en Appledator till lågt pris. Men jag saknar nått liknade på den bärbara sidan, Ibook är intressant men att det bara finns 12" eller 14" skärm gör att de inte känns som ett alternativ. 15" Powerbook är väldigt dyr. Och en Appledator är jämfört med en pc väldigt dyr och därför har jag inte bytt ännu. Finns det några planer på att släppa flera lågbudgetdatorer såsom Mac Mini? Har ni planer på att växa och skaffa flera användare eller ni kommer att förbli ett företag som bara vänder sig till vissa målgrupper. Jag har läst att vissa tydningar och andra inom grafiska branschen vänder er ryggen för det blir biligare med pc-system.
Henrik Sjölin

Mac mini börjar på 4 795 kronor (ink moms) idag. Ja, jag tycker det är billigt.
Ibook, vår bärbara, startar på 9 495 kronor, också billigt tycker jag med tanke på vad man får. Tyvärr finns inte Ibook med 15”, som du vill ha.

1. Hur stor andel av marknaden för mp3-spelare har Ipod i Sverige?
Vi är inte tillåtna att ge ut siffror på marknadsandelar, det gör t ex IT Research
2. Hur många procent av marknaden för persondatorer har Apple i Sverige?
Se ovan
3. Finns det någon möjlighet att det öppnar en Apple Retail Store i
Sverige?
Daniel Nilsson

Detta är en fråga som det inte finns officiellt svar på. Däremot finns det nu 15 butiker centralt i Sveriges städer som våra återförsäljare har öppnat, som erbjuder alla produkter, service och kunskap runt vårt sortiment.

Hur löser Apple i Sverige frågor kring hem-pc, och speciellt för enskild firma?
Gustaf Lindqvist

På samma sätt som övriga på-marknaden, kan man köpa en Mac i sitt hem-pc-paket som småföretagare. Numera har mer än150 kommuner i Sverige med Mac i sitt hem-pch-erbjudande. Fler och fler storföretag tar med Mac i sitt erbjudande.
På vår hemsida www.apple.se/hempc , hittar du mer information. Paketen är klara, det är bara att välja!

Jag undrar om det faktum att Microsoft lanserar en Xbox med en Power pc-processor på tre kärnor à 3.2 GHz innebär att vi kan se konsumentdatorer som Imac med prestanda som matchar de vassare Wintel-datorerna, eller om sådant endast kommer att användas i dyrare Power Mac-serier?
Kommer det bärbara Macar i iBook-prisklassen med G5:or, eller kommer ni fortsätta med G4?
Anders

Anledningen är lång att Xboxen kan köra tre kärnor på 3.2 Ghz. Det har helt och hållet att göra med hur man låter processorn arbeta. En persondator kan aldrig arbeta på samma sätt och därför blir prestandajämförelser väldigt konstiga om man jämför spelkonsoler och en vanlig dator.

Jag bara när Apple tänkt släppa Linuxdrivrutiner för trådlöst nätverk till sina produkter? Eftersom Yellowdog-Linux är en distribution som officiellt stöds av Apple kan man ju tycka att de borde inkludera drivrutinsstöd för all hårdvara? Själv kör jag Debian GNU/Linux, vilket i sig inte borde innebära några problem, så länge källkod finns tillgänglig.. Dock kan jag i dagsläget inte använda det trådlösa nätverket under Linux på min Mac Mini, vilket är något både jag och många andra grämer sig över.
Varför släpper Apple ingen källkod för sina Airport Extreme-produkter? Då det visat sig att Apple huvudsakligen använder sig av samma hårdvaruleverantör (Broadcom) som återfinns i bl.a Linksys wrt54g-accesspunkter borde det inte vara några som helst problem att stödja Linux då dessa produkter är Linux-baserade. Drivrutiner finns alltså, men än så länge bara i binär form. Att sedan Linksys som numera ingår i Cisco-koncernen, eventuellt begått ett licensbrott gentemot gpl-licensen som Linux innefattas av är en annan historia. Allt jag vill är att kunna använda produkten jag köpt med full funktionalitet och för vilket syfte jag vill, är det för mycket begärt? Snälla Apple, kan inte ni sätta press på Linksys (numera Cisco) att släppa tillräckligt med källkod för att vi
Linuxanvändare skall kunna få en fungerande drivrutin?
David Eliasson

Tack för din input, det är säkert inte bara du som har det behovet. Jag ska föra det vidare.

Nästa vecka sitter Trend Micros nya Sverige-vd säkert i Heta stolen. Vill du ställa frågor till Kaja Narum?!
Mejla dem till
fragacs@idg.se

Fakta

Näste man i stolen är en kvinna: Kaja Narum, Trend Micros Sverige-vd

Har du frågor om säkerhet, virus och annat otäckt? Skicka dina frågor till fragacs@idg.se

Vem vill du ställa frågor till?
Sätt personen i i CS Heta stol så framför vi dina frågor!
Eller du kanske vill sitta där själv?

Skicka ditt tips till oss på fragacs@idg.se