– Öppen källkod är regeringens politik, säger Gilberto Gil.

– Det är inte bara billigare. Det är också ett medel för teknisk utveckling.

– Öppen källkod innebär att man delar med sig av de tekniska möjligheter som hela tiden skapas av många människor. Därför är satsningen på öppen källkod ett led i Brasiliens utveckling. Brasilien följer utvecklingen nära.

Gilberto Gil uttalade sig på en presskonferens som anordnades på Musikaliska Akademien i Stockholm timmarna innan han tog emot årets Polarpris.

Som musiker har han också bestämda åsikter om gratis nedladdning av musik från internet:

– Jag tror inte att musikerna förlorar pengar på det. Tvärtom – de flesta nedladdningar är en vinst för artisterna.

Gilberto Gil anser att det är artisterna, inte förlagen, som ska bestämma över musiken. Han talar varmt om Creative Commons. Det är en vidareutveckling av den vanliga upphovsrätten som ger upphovsmannen möjlighet att noga ange vad lyssnaren får och inte får göra med verket.

– I stället för att säga ”alla rättigheter förbehålles” säger man ”vissa rättigheter förbehålles.

– Creative commons ger autonomin tillbaka till kompositören och minskar förläggarens makt. Kompositören kan göra som den vill – ta den här låten och gör vad du vill med den, eller du får bara lyssna, men inte göra något annat. Det är ett system som inte tvingar dig till något.

– Risken att principen med Creative Commons drivs för långt får inte bli ett hinder, fortsätter Gilberto Gil. Finns det någonting som inte är riskabelt? Den gyllene medelvägen existerar bara om man först undersökt de extrema möjligheterna.

– Hur kan vi få livet att flöda vidare om vi inte är medvetna om möjligheterna. Det är det som är frihet. Det bygger på att du är emot vad jag tycker och att jag är emot vad du tycker, men att vi respekterar varandra ändå!
Gilberto Gil vill att upphovsrätten ska vara balanserad.

– Upphovsrätten är till både för upphovsmannen och för de andra – så som Thomas Jefferson uttryckte det i USAs konstitution. Det ligger i utvecklingens intresse att vi delar med oss. Vad skulle vi leva i för värld om vi inte delade med oss av kunskap och uppfinningar?

Fakta

Gilberto Gil föddes 1942 i en svart medelklassfamilj i Brasilien. Han har varit en internationellt erkänd musiker och låtskrivare sedan 1960-talet. Han får 2005 års Polarpris ”för hans orubbliga engagemang för att sprida den rika brasilianska musikens själ över världen”. Han får det tillsammans med den tyske barytonsångaren Dietrich Fischer-Dieskau.
Gilberto Gil var politiskt engagerad på 1960-talet, fängslades och gick i exil, vilket han i efterhand ser som en välsignelse. Sedan 2002, när arbetarpartiets kandidat Luiz Ignacio Lula vann valet, är han Brasiliens kulturminister. Gilberto Gils egen webbsida (på engelska) finns på denna kortlänk: http://computersweden.se/b/421