3g-användningen har börjat ta fart på den svenska marknaden. Mobilbranschorganisationen MTB räknade i sin höstprognos med att det kommer att säljas en miljon 3g-telefoner i Sverige innan året är slut.

Datatrafiken har fyrdubblats och samtalstrafiken i 3g-näten fördubblades under första halvåret jämfört samma period året före och utgör nu runt 10 procent av alla samtal som rings i mobilnäten, enligt PTS marknadsstatistik.

Nu inleder Telenor en storoffensiv för att locka över mobilanvändarna till sitt 3g-nät. Bolaget lägger in högsta växeln för att snabbt få fler kunder till det egna 3g-nätet.

– Vi har ett bättre nät på 3g-sidan. Utbudet av nya tjänster ökar mycket snabbare i 3g-nätet, säger Christer Petersson, chef för Telenors mobilnät i Sverige.

Telia och Tele2 har sagt att deras gemensamma 3g-nät är färdigutbyggt enligt PTS licensvillkor. Telenor har en liten bit kvar innan man uppfyller PTS villkor, enligt Christer Petersson. Han ser inga problem med att bli klar med utbyggnaden innan PTS tidsfrist går ut.

Fakta

Telenor säger att bolaget har 300 000 3g-kunder, vilket motsvarar 17 procent av dess mobilanvändare. Enligt PTS marknadsstatistik gick drygt 10 procent av den mobila samtalstrafiken i 3g-näten vid halvårsskiftet i år.