Yahoos vd Terry Semel offentliggjorde på tisdagen planerna på en stor omorganisering. Företagets många produktgrupper ska samlas i två affärsområden, en med fokus på användare och en på annonsering.

Dessutom etableras en teknikgrupp under den nuvarande teknikchefen Farzad Nazems ledning, med ansvar för utveckling och integration av Yahoos produkter. Finanschef Sue Decker kommer leda annonsområdet medan Yahoo letar efter en chef för den användarfokuserade verksamheten, skriver Financial Times.

Intern kritik har nyligen riktats mot vad som kallas en "jordnötssmörstrategi", där Yahoo breder ut sig tunt över ett stort område. Vice vd Brad Garlinghouse skrev i sitt Peanut Butter Manifesto, publicerat i Wall Street Journal, att företaget saknar en sammanhållen strategi och beslutsförmåga. En fullständig omorganisering och personalnedskärningar på upp till 20 procent var nödvändig, men inga omfattande uppsägningar offentliggjordes på tisdagen.

Samtidigt meddelas att toppcheferna Dan Rosensweig och Lloyd Braun inom kort lämnar företaget.

Omorganiseringen är ett försök att dela kunderna i en konsumentgrupp och samtidigt utmana Google på annonsområdet, där Google lyckats etablera sig som en mycket stark aktör samtidigt som Yahoo drabbats av flera bakslag. En ny plattform för nätannonsering skulle ha lanserats i år, men har försenats med minskad annonsförsäljning och fallande vinster som resultat. Medan värdet på Googles aktie nyligen steg till över 500 dollar har Yahoo under 2006 sett ett aktieras på 30 procent, skriver Cnet.

Affärsområdet för användarorienterade tjänster etableras efter att en rad uppköp av webb 2.0-tjänster, bland andra bland andra fotocommunityn Flickr och den sociala bokmärkeswebbplatsen Del.icio.us.