Det visar CS rundringning.

Nokia och Sony Ericsson vägrar konsekvent att använda Microsofts operativsystem Windows Mobile i sina telefoner.
Det ställer till det för alla företag som dagligen använder Microsofts e-post-system.

Den senaste versionen av Exchange har inbyggda funktioner för att synka allt innehåll i Outlook med mobiltelefoner. Microsoft tar varje tillfälle i akt att propagera för detta där man givetvis framhåller telefoner med Windows Mobile som bästa alternativet.

Men sedan såväl Nokia som Sony Ericsson börjat använda Microsofts active sync-protokoll går det även att synka alla Nokias telefoner i E-serien samt flera av Sony Ericssons toppmodeller, exempelvis P990, M600 och W950.

CS har pratat med flera av de företag som nu aktivt börjat använda mobilen som e-postläsare i kombination med Exchange och kan konstatera att de flesta faktiskt föredrar en telefon med Windows Mobile.

– Visst går det att synka e-post med P910 men vi har haft stora problem med att få över kontakter och almanackor. Ibland kommer det dubletter och andra gånger försvinner uppgifterna, säger Anders Eskilsson, it-chef på konsultbolaget Albihns.

Han retar sig på att företaget, trots flera påstötningar hos Nokia och Sony Ericsson, inte kan få vare sig hjälp med att reda ut problemet eller information om vad felen beror på.

– När nya konsulter vill ha telefoner säger vi att vi bara kan garantera 100 procent smärtfri synkning om de väljer en modell med Windows Mobile.

Även på OKQ8 rekommenderas de som ska synka Outlook att välja en Windows-telefon.

– Helt klart är det enklast att synka över nätet med en Windows-modell. Givetvis använder vi även telefoner från Nokia och Sony Ericsson men för de som ska överföra data rekommenderar vi någon av HTCs Windows-modeller, säger företagets it-chef Peter Schmidt.

I dagsläget är det cirka 20 personer på OKQ8 som har börjat att synka mobilerna via mobilnätet men Peter Schmidt räknar med att ett hundraltal av medarbetarna ska börja göra det nästa år.

Iridium Nordic är det senaste i raden av företag som börjat testa ”det mobila kontoret” där man valt att satsa på operatören 3s nya erbudande kring mobil
e-post för en krona per dag.

– Vi lade till några parametrar i inställningarna och så funkade allt direkt och nu kan vi göra mötesbokningar och ta beställningar ute på fält, säger Iridiums talesman Gunnar Riegertz.

Även han föredrar en Windows-telefon efter att ha testat en rad Symbian-modeller.

– Med Windows-mobiler kommer man åt det mesta som man har hemma, titta på undermappar och kolla vad man har skickat tidigare, detta går inte att göra på Nokias och Sony Ericssons telefoner, säger Gunnar Riegertz.

Fakta

  • Det har sedan länge funnits en rad produkter som kan synka innehållet från grupprogram som Outlook eller Lotus Notes till alla mobiler som har e-postklienter.
  • Nytt sedan Exchange Server 2003 med service pack 2 är att synkningen kan genomföras utan tilläggsprogram. Det gäller alla telefoner som använder Microsofts synkprotokoll, active sync.
  • Både Nokia och Sony Ericsson har börjat använda active sync i vissa modeller men de båda hör till de få tillverkare som inte har några telefoner med Windows Mobile.
  • I stället är det operativsystemet Symbian som används.