Du missade väl inte Firefoxprogrammeraren Jonas Sickings glittrande ögon i CS den 6 november?

Jag tror många känner igen sig. Det kanske har gått år sedan sist, eller lever du i ruset fortfarande? Din ursprungliga drivkraft och din passion. Glittrar dina ögon fortfarande?

I sjuan fick vi uppgiften att skriva en uppsats på temat ”Lycka”. Min uppsats började ”Lycka är att programmera till någon nytta.” och mynnade ut i tankar om glädjen när någon annan kan använda det man knåpat ihop. Det var samma glädje vid den flimrande tv:n kopplad till hemdatorn då, som det är vid modellering av verksamhetsprocesser och affärsutvecklande systemlösningar idag.

Kan verkligt värde identifieras om ”lycka” finns med i pusslet? Fråga huvudpersonen i självbiografin ”just for fun”, Linus Torvalds, mannen bakom Linux! Fråga studenterna Larry Page och Sergey Brin som grundade Google 1998, eller varför inte Bill Gates anno 1975!

Det är svårt att argumentera mot den sammanlagda finansiella kraften bakom Linux, Google och Microsoft. Lycka räcker långt. Teknik kan vara passion och affärsutvecklande samtidigt.

På de flesta svenska företagen får människor ta ansvar, ta initiativ och växa, men vi har ett grundläggande problem. Vi ger för ofta chefen en plats hon inte förtjänar, förarsätet. Det blir chefens fel att jag inte...

Ordet är förtjäna. Bara jag förtjänar att sitta i förarsätet i min situation. När jag sitter i förarsätet blir titel och jobbeskrivning sekundärt. Primära frågeställningar blir i stället: Vad är min passion? Vad driver mig? Vilka är mina unika gåvor?

Bär du fortfarande på den där idén? Finns drivkraften kvar? Vill du återknyta banden mellan idén och din passion och börja agera? Här är några tips på vägen:

Fråga inte chefen först. Det är din idé och din passion. Bygg stödet bland gräsrötterna. Feedback från dem du litar på vässar idén. Håll blicken på det som är verkligt värde, sambandet mellan det du kan förmedla och det din kund behöver. Wowa dina projekt! Det ska synas var Det Inspirerande Projektet genomförs. ”Fixa röran på lagret” blir ”Logistik i världsklass”. (www.tompeters.com)

När karriär upphör att handla om stegar, om att hamna överst, och i stället får handla om passion – då får vi se fler glittrande ögon. Och fler framgångsrika svenska it-företag.

Andreas Sjöström
är konsult på Sogeti.
andreas.sjostrom@sogeti.se