Den massiva kritiken som riktats mot Perspektiv Bredband sedan företaget blockerat musiksajten Allofmp3.com har gett resultat. Spärren hävs och företagets ledning gör en fullständig avbön.

– Vi tog ett förhastat beslut och frångick därmed vårt uppdrag. Jag beklagar detta, säger företagets vd Fredrik Winbladh i ett uttalande.

Företagets nya styrelseordförande Mikael Paulsson hänvisar till den skarpa kritiken från kunderna och meddelar att blockeringen redan är upphävd.

Så inga fler spärrar av det här slaget är att vänta i framtiden?

– Det kan man utgå ifrån. Vi är en common carrier och kommer hålla oss till det, säger Mikael Paulsson.

Med common carrier avses en trafikneutral operatör som enbart säljer nätåtkomst och inte blandar sig i trafiken.

Det är på dagen två veckor sedan Perspektiv Bredband, med ansvar för stadsnäten i Malmö, Lund och Eslöv spärrade den ryska webbplatsen för sina svenska kunder med hänvisning till ett danskt domslut. Då trodde Fredrik Winbladh att fler operatörer snart skulle följa efter, trots att domen i Danmark överklagats av Tele2.

– En del av våra kunder har blivit upprörda. Vi har lyssnat på dem och tagit till oss deras synpunkter. Som en följd av detta upphäver vi blockeringen av den ryska sajten, säger Fredrik Winbladh.

Strax efter att Perspektiv Bredband införde sin spärr svarade personerna bakom bittorrent-trackern The Pirate Bay med samma mynt. Stadsnätets kunder möttes på The Pirate Bay av ett meddelande om att blockeringen är ömsesidig.

"Som en av de största svenska websiterna vill vi inte sitta tysta och se på när våra användares grundläggande friheter inskränks" skrev The Pirate Bay.

Att Perspektiv Bredband nu ändrar sin policy välkomnas av Gottfrid Svartholm, en av The Pirate Bays grundare. Även den spärren är nu hävd.

– Det känns väldigt skönt att de har tagit sitt förnuft till fånga. Det hade varit en farlig väg att slå in på, säger han.

Företaget Mediaservices, som ligger bakom Allofmp3.com utnyttjar en lucka i den ryska upphovsrättslagstiftningen och säljer mp3-filer fria från digitala kopieringsspärrar till ett mycket lågt pris. Mediaservices betalar 15 procent av intäkterna till den ryska licensorganisationen, en lösning som skivbolagen varit mycket kritiska till.