Det blir ingen förundersökning mot polisens och internationella åklagarkammarens tillslag mot hostingföretaget PRQ och The Pirate Bay. Det har åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Umeå beslutat.

– Oskyldiga får enligt lagstiftningen tåla att drabbas, säger överåklagare Peter Hertting som ligger bakom beslutet till P3 Nyheter.

De drabbade företagen vars servrar beslagtogs vid razzian hade ingenting med The Pirate Bay att göra, utan råkade bara vara kunder hos hostingföretaget PRQ.

– Alternativet vore att inte göra någonting åt servrarna, vilket hade drabbat innehavarna av de upphovsrätter som är drabbade, säger han.

De åtta anmälningar som lämnats in av privatpersoner och företag kommer alltså inte att leda till någon förundersökning.

Centrum för rättvisa har sedan tillslaget drivit frågan om skadestånd åt företagen. Där är man hoppfull trots dagens beslut.

– Våra anmälningar handlar om skadestånd., vilket inte förutsätter att något brott begåtts. Det räcker med oaktsamhet, säger Clarence Crafoord, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

– För brott gäller helt andra beviskrav, krav på uppsåt och liknande, fortsätter han men betonar att han ännu inte har sett åklagarmyndighetens beslut och inte kan kommentera det i detalj.

Enligt Clarence Crafoord är det uppenbart att polisen gick onödigt hårt fram i beslaget.

– Frågan är om man kunde ha fått de här uppgifterna på ett mindre ingripande sätt. Det kunde man helt klart, säger han och fortsätter:

– Polisen ska inte sabba för oskyldiga mer än nöden kräver. Det brydde man sig inte om och det har lett till allvarlig skada, säger han.

Centrum för rättvisa kräver mellan 20 000 och 200 000 i skadestånd per drabbat företag.