Piratpartiet vänder sig mot det undantag som ger Antipiratbyrån rätt att fortsätta samla in ip-nummer, trots att verksamheten kan strida mot personuppgiftslagen.

Partiet menar att insamlingen också strider mot lagen om elektronisk kommunikation, som man tror att Datainspektionen bortsett från i sitt beslut att förlänga undantaget.

– Det verkar inte som om datainspektionen har tagit hänsyn till lagen om elektronisk kommunikation. De kan personuppgiftslagen, det är ju deras grej, men lagen om elektronisk kommunikation används mest av PTS, säger Christian Engström, vice partiledare för Piratpartiet.

– När man läser datainspektionens beslut får man känslan av att de är väldigt tveksamma till om det här är rätt väg. Det är många frågetecken. Jag tror att datainspektionen försöker göra så gott de kan, men skulle vilja ha mer vägledning antingen från domstol eller lagstiftare.

Datainspektionen menar att undantaget betyder att Antipiratbyråns verksamhet granskas, och därmed kommer inga fler övertramp att ske. Vad tycker du om det?

– Om det ska vara så att en privat organisation tar över delar av rättsväsendet så är väl granskning de minsta man kan begära av myndigheterna. Annars har det ju spårat ur totalt, säger Christian Engström.

Piratpartiet menar att ordentlig lagstiftning måste till om riksdagen och regeringen verkligen vill ta itu med fildelningsfrågan. Enligt partiledaren Rickard Falkvinge så ingår det inte i datainspektionens uppdrag att ta beslut om undantag i jakten på fildelare.