Jimmy Wales startade Wikipedia i januari 2001. Nu är det användarredigerade uppslagsverket på webben en institution. Och runt det håller ett imperium på att byggas. För närvarande finns fem anställda på stiftelsen Wikimedia Foundation som ägnar sig åt att driva Wikipedia. Dessutom finns det 38 anställda, varav 12 i Polen, på företaget Wikia som erbjuder annonsfinansierade Wikipedialiknande tjänster. Wikia grundades 2004 av Jimmy Wales och Angela Beesley.

Men Jimmy Wales förnekar på telefon från Saint Petersburg i Florida att han håller på att bygga ett imperium.

– Det finns ingen plan och det är inte intressant för mig att tjäna pengar. Min ambition är att stödja fri kultur, säger Jimmy Wales.

Är det så att Wikimedia Foundation representerar de idealistiska ambitionerna och företaget Wikia de kommersiella?

– Båda verksamheterna är lika idealistiska, som jag ser det. Men de hänger inte ihop, mer än att jag jobbar med båda. Det är viktigt att hålla isär dem, säger Jimmy Wales.

Vad gäller Wikia har ett projekt för att skapa en sökmotor högsta prioritet. Bland finansiärerna till Wikias projekt märks jätten Amazon.

Är det inte svårt att hålla isär det ej kommersiella Wikipedia och Wikias verksamhet?

– Nej.

Hittills har Jimmy Wales visat att han menar allvar med att driva Wikipedia på ej kommersiell basis och han säger att det inte finns några planer på att ha annonser i Wikipedia. Däremot har han stora förhoppningar om det delvis Amazonfinansierade sökmotorprojektet.

Är avsikten att ta upp kampen med Google?

– Förhoppningsvis, men sökmotorn finns inte ännu.

Jimmy Wales är ingen fan av Google. Han tycker bland annat att Google inte är öppet med hur dess verksamhet bedrivs.

– Det är absolut så att Google döljer saker.

En skillnad mellan Google och Wikifamiljen är att Google oftast bara låter användare köra program och lagra data på Googles servrar, men Wikiprogrammen är fritt tillgängliga så att användare kan köra dem på egna servrar. Programmet Mediawiki som används för att köra bland annat Wikipedia är till exempel tillgängligt för fri användning.

Fakta

  • För närvarande sitter Jimmy Wales med i styrelsen för Wikimedia Foundation och är styrelseordförande för Wikia.
  • Wikimedia Foundation är en ej vinstdrivande organisation som är registrerad i Florida.
  • Wikimedia Foundation hade under förra verksamhetsåret, som slutade 30 juni 2006, 1 508 039 dollar, cirka 10,4 miljoner kronor, i intäkter.
  • 86,6 procent av intäkterna var donationer.
  • Kostnaderna var 791 907 dollar, cirka 5,5 miljoner kronor.