(CS/Las Vegas) Förväntningarna inför Bill Gates årliga huvudtal på konsumentelektronikmässan CES var inte speciellt höga och som väntat blev det bland annat en hel del om Vista. Operativsystemet är bra för spel, har inbyggt sök och så vidare. Men Bill Gates hade också ett ess i rockärmen och det heter Windows Home Server. Det är precis vad det låter som, en server för hemmet. Målgruppen är hem som har flera datorer, Xbox 360 eller musikspelaren Zune.

– På servern ska du kunna centralt lagra allt från filmer till musik och bilder. Och allting säkerhetskopieras automatiskt, säger Bill Gates.

För att en produkt av den här typen ska kunna fungera krävs det att den är så enkel som möjligt att använda.
Hemmaanvändare ska inte behöva lära sig Active Directory. Och enligt Bill Gates är det någon som företaget tänkt på. Det blir bland annat möjligt att lägga till mer lagring utan att göra någonting mer än att stoppa in en ny disk.

– Vi tror att det här är en produktkategori som kan explodera, säger Bill Gates.

Först ut att lansera med namnet Media Smart Server blir HP, men fler är på gång. Och även om det är en produkt som ska stå i skymundan så ser HPs version ganska bra ut.

Både svenska Microsoft och HP var på plats i Las Vegas och berättar mer om de kommande produkterna.

– Windows Home Server är en ny mjukvara som hämtar teknik från Vista, säger Christoffer Frisell, produktchef för Windows Vista.

Han berättar också att det blir möjligt att öppna sin hemmaserver för vänner och att varje pc behöver en klient för att fungera tillsammans med den centrala enheten.

Under presentationen var Bill Gates väldigt vag när det gäller leveransdatum, men HPs produktchef Rikard Kindlund kan ge ett klarare besked.

Svensk lansering ska ske i juni eller juli. Men än så länge finns det inga prislappar, säger Rikard Kindlund, som också säger att produktnamnet som gäller är Mediavault.

För Bill Gates var talet på årets CES hans tionde och näst sista. Nästa år kommer han tillbaka för en sista förställning.

– Jag kan komma tillbaka flera gånger, men jag är inte så säker på att jag får. För då blir det mer snack om sjukdomar än it, säger Bill Gates.