Världens första i sitt slag kallas den, Youtube-festivalen som äger rum i Stockholm nästa fredag. Arrangörerna står för det praktiska, men alla kvällens filmer har valts ut av besökarna själva genom Youtubes tipsa-funktion.

– Främst gör vi det för att vi tycker det är roligt med Youtube och vill ta samma koncept till en social tillställning. Vi utforskar nya sätt att se på film, säger Alex Berthelsen, en av de aktiva i gruppen Piratbion som arrangerar tillställningen.

Redan har gruppen bakom festivalen fått in fler än 400 tips och nu återstår att välja ut de mest populära som ska visas i fyra 45-minutersblock.

– Det vi har fått in är väldigt blandat, allt mellan himmel och jord. När vi väljer ut filmer prioriterar vi filmer som folk själva har gjort.

Just delaktigheten står i centrum, vad gäller produktion, urval och dessutom i själva tillställningen. Med festivalen vill Piratbion utmana den "stela bion" där någon visar film och andra beskedligt sitter och tittar.

– Hos oss gör användaren upplevelsen, säger Alex Berthelsen.

Förutom Youtube-festivalen finns lösa planer på filmvisning med deltagande av ännu ej skådat slag.

– Det finns förslag på att se cowboyfilm med hattar och knallpulverpistoler, säger Alex Berthelsen och beskriver en biovisning med speciella inslag:

– Sådant man inte får göra på bio: Skrika, vråla och skjuta med knallpulverpistol.

Fakta

  • Plats: Biograf Tellus, Midsommarkransen i södra Stockholm.
  • Tid: 16:30 - 22:00 den 19 januari
  • Pris: Gratis, men föranmälan krävs.