(CS/Las Vegas) Konsumentelektronikmässan CES handlar mer än någonting annat om tekniska produkter, på väg till våra hem, kontor och allt däremellan. Men Gary Shapiro, vd på CEA som anordnar mässan, menar att den här utvecklingen är hotad av allt för hårdhänta innehållsleverantörer. Under sin introduktion av Motorolas vd Ed Zander gick han till attack mot musik- och filmbolagen.

– Om reglerna för skydd av innehåll blir för hårda riskeras utvecklingen av framtida produkter på ett sätt som vi inte kan föreställa oss i dag. Riskapitalbolagen vill till exempel inte satsa på företag vars produkter används för att flytta innehåll i tid eller plats. Det är för riskabelt, säger Gary Shapiro.

Han och innehållsleverantörerna har en lite annorlunda syn på vad som egentligen ska anses vara en pirat. Konsumenterna har också rättigheter, poängterar Gary Shapiro. Om du på laglig väg har köpt musik eller tv-program ska du kunna titta eller lyssna på den på olika ställen och med olika produkter i hemmet utan problem.

– Vanliga användare som vill göra det är inte pirater, säger Gary Shapiro, och får spontana applåder av publiken för det uttalandet.

Just den här typen av funktioner är en av trenderna på årets upplaga av CES. Motorolas vd Ed Zander demonstrerade bland annat hur du kan flytta ett inspelat program från en tv till en annan.

För att skydda konsumenternas rättigheter har CEA dragit i gång Digitalfreedom.org, vars webbsida ekar av Gary Shapiros åsikter. Här står det bland annat att utveckling ska hjälpas och inte begränsas med lagar till fördel för de stora musik- och filmbolagens gamla affärsmodeller, vilket han också upprepar i sitt tal. De måste en gång för alla inse att ny teknik inte är ett hot, utan öppnar för nya möjligheter.

– Den digitala revolutionen är ingen självklarhet och kan kvävas om vi hindrar tekniken från att utvecklas, säger Gary Shapiro, samtidigt som han understryker att han är emot piratkopiering i ordets riktiga mening.

En person som är på andra sidan i den här kampen är Robert Iger, vd på Disney. Inte helt överraskande tog han upp piratkopiering i sitt huvudtal.

– Det bästa sättet som vi kan skydda oss mot piratkopiering är att erbjuda innehåll med bra tajming och priser, säger Robert Iger. Men mer av sin syn än så ger han inte.

Fakta

Många teknikexperter har kritiserat mediebolagens fokus dels på jakt av fildelare och dels för införandet av begränsningar av privata kopieringsmöjligheter genom digitala rättighetsskydd, drm.

Senast i raden är, förutom Gary Shapiro, även Richard Stallman, mannen bakom den dominerande licensformen för öppna program, gpl. I veckans intervju med CS går han till och med några steg längre.