(CS/London) Niklas Zennström och Janus Friis, som skapat Skype och tidigare fildelningstjänsten Kazaa, har hittat ett tredje område att använda sin teknik på. Med bolaget The Venice Project hoppas de erövra tv-marknaden.

– Vi har funderat på att tv ska levereras på internet under många år och nu är tidpunkten rätt. Tv-tekniken har inte förändrats på länge, nu är det dags att kombinera det bästa från internet och tv, säger Niklas Zennström, till vardags vd på Ebayägda Skype.

Men kommer inte tv med normal kvalitet att ställa stora krav på anslutningshastigheter till internet för användarna? Och vad gillar operatörerna att mycket kapacitet används för tv?

– Jag har skapat bandbredd förut, säger Zennström och syftar på Kazaa och Skype. Operatörerna älskar det, säger han.

– Det kommer att räcka med hastigheter på under en megabit per sekund för att titta på tv med The Venice Projects teknik.

Affärsmodellen är att användaren laddar ner ett gratisprogram och sedan tittar på tv på sin dator. The Venice Project sluter avtal med innehållsleverantörer och säljer sedan reklamutrymme. Pengarna delas mellan The Venice Project och innehållsleverantörerna.

Enligt Zennström kan man tänka sig leverantörer av tv-program som SVT och BBC.

Tablåer med fasta program finns i botten, men användaren kan välja att titta på programmen när det passar.

– Tv-reklam är den största reklammarknaden, men är svår att styra. Med vår teknik kan vi erbjuda olika tittare olika reklam för ett tv-program. Och det är enkelt att få statistik om reklamen. Det finns en stor potential.

Något datum för lansering av The Venice Projects tjänst finns inte. I stället ska den smygas i gång, som Skype och flera av Googles tjänster. Redan nu testas tjänsten av några tusen personer. Att projektet är försenat avfärdar Zennström.

– Jag vet inte varifrån det pratet kommer. Vi har aldrig gått ut med något datum. Men självklart har vi interna planer.

Efter fildelning med Kazaa, ip-telefoni med Skype och tv med The Venice Project, är frågan vilket som blir det fjärde projektet för Zennström och kollegan Fries?

– Det vet jag inte. Och om jag visste det skulle jag inte säga det till dig.

Fakta

  • Niklas Zennström och Janus Friis är storägare i The Venice Project.
  • I botten av The Venice Projects tjänst finns Global Index som kan beskrivas som ett protokoll för att överföra information.
  • Global Index används även i Skype och kan ses som en löst kopplad vidareutveckling av Fasttrack som används i Kazaa.