Affären är värd 480 miljoner dollar, 3,5 miljarder kronor. Den innebär att företaget byter namn till Lawson.

- Vi har sökt efter en väg att expandera i USA. Nu har vi hittat en partner som är ett komplement, men som ändå är inriktad mot helt andra saker än Intentia, säger Allan Davies, som är marknadschef på Intentia.

Bolaget anser sig kunna ge affärssystemsjättarna en match.

- Våra främsta konkurrenter är inte längre mindre aktörer, utan jättar som SAP och Oracle. Köpet sker för att säkra vår position på marknaden för medelstora företag. Vi måste helt enkelt bli mycket mer aggressiva, säger Allan Davies.

Intentia är starkast i Norden och Europa, där USA-baserade Lawson länge försökt ta sig in. Intentia har sin stora styrka inom tillverkning och distribution, medan Lawson är starkast inom ekonomi och personalhantering.

- Tre fördelar med affären är ökade skalfördelar, bättre global räckvidd och ökad gemensam styrka, säger Allan Davies.

Att företaget byter huvudkontor från Stockholm till Minnesota, anser han inte är dramatiskt.

- Den internationella verksamheten ska även i fortsättningen ledas från Sverige. Vi slår inte ihop för att skära ned. Vi blir ett företag som omsätter 800 miljoner dollar, med målet att öka till en miljard dollar inom några år, säger han.

Vad är budskapet till svenska kunder, som är oroade över den framtida produktutvecklingen?

- Vi ser inget skäl för dem att vara det. Vi fortsätter att ge stöd kunderna och kommer att fortsätta sälja både Movex och Lawson, säger han.

Flyttar även delar av utvecklingen utomlands?
- Nej, där blir det ingen skillnad. Sverige kommer att ha kvar expertrollen inom tillverkning och distribution. Vi har lagt ut en del utveckling i andra länder och det fortsätter vi med.

Enligt Nils Molin, analytiker på IDC, är affären ett naturligt steg:

- Den ingår i en konsolidering som pågår inom affärssystem. Lawson behöver växa, framför allt på den svenska marknaden. Intentia har en stark kundbas, men har haft stora problem med lönsamheten, säger han.

Mindre blågult
Affären innebär även att Intentia i allt högre utsträckning släpper banden med Sverige.

- Den utvecklingen påbörjades redan då Symphony gick in som ägare. Under flera år har både personal och ett antal funktioner flyttat utomlands, framför allt stora delar av utvecklingen.

På sikt tror Nils Molin att bolagens respektive affärssystem slås ihop:

- Det troliga är att företagen satsar på en gemensam plattform, som kunderna vartefter kommer att flyttas in i, säger han.

Även IFS ligger nära till hands att bli uppköpt, säger Nils Molin.

- IBS har lyckats behålla sin nisch och har en stark ägare i Catella-gruppen, samt har en stabil kundbas. Företaget har lyckats undvika att förlora pengar. IFS däremot har haft en jobbig tid bakom sig och har ett mycket bredare system. Därför tror jag att Intentia kan bli ett uppköpsmål.

Bertrand Sciard som i dag är koncernchef för Intentia kommer att fungera som operativ chef för det nya bolaget.

I dag äger Symphony 29, 5 procent av rösterna, Tennenbaum har 19,6 av rösterna.

Affären mottogs positivt av aktiemarknaden. Intentias aktie steg med 19 procent efter beskedet.