Just nu håller försvaret på att fasa ut servrar som kör Windows NT. Flertalet av dessa kommer att bytas ut till servrar med Windows Server 2003. Men några hundratal kommer att köra Linux. Försvarsmakten har tecknat ett ramavtal med Red Hat.

– Det är främst på grund av bra säkerhet och prestanda, säger Jonna Lidman, handläggare på Försvarsmaktens stödenhet för it.

Varför väljer då försvaret Linux på ett stort antal servrar, i stället för att bara satsa på Windows Server 2003?

– Det främsta skälet är säkerhet. Och Linuxservrar blir inte lika mycket hackade som Windowsservrar.

Linuxservrarna kommer att användas för olika typer av tillämpningar, till exempel egenutvecklade administrativa system. Förutom de servrar som försvaret pratar om finns det också ett antal hemliga servrar.

De exemplar av Linux som ska användas ska köpas in via det avtal som skrivits med Red Hat.

– Vi får ungefär 30 procents rabatt jämfört med Red Hats prislista. Vi har diskuterat avtalet med Red Hat under hösten, säger Jonna Lidman.

– Just nu standardiserar många företag och organisationer på en Linuxdistribution. För oss är avtalet med försvaret värdefullt både symboliskt och affärsmässigt, säger Magnus Svensson, Nordenchef på Red Hat.

På Microsoft vill man inte kommentera försvarets satsning på Linux.

– De flesta stora företag använder flera olika operativsystem. Det kan finns flera olika skäl till att välja Linux, till exempel att man har behov av att ändra i operativsystemskärnan, vilket inte är tillåtet för Windows, säger Ulf Alvarsson, produktchef för server-Windows på Microsoft i Sverige.

Finns det kunder som inte satsar på Windows Server
2003 för att de väntar på Longhorn Server?

– Det tror jag inte, företagen har sina projektplaner. Kunderna är inte lika känsliga för när vi släpper nya versioner som förut, säger Ulf Alvarsson.

Fakta

Följande Linuxdistributioner används flitigt på generella servrar:

  • Red Hat Enterprise Linux.
  • Novells Suse Linux Enterprise.
  • Ubuntu Server Edition.