Debatten om musiknedladdning handlar inte bara om pirater och antipirater. Den lagliga nedladdningen av musik ökar explosionsartat, men musikköparna irriterar sig allt mer på krångliga och begränsande drm-skydd.

Att köpa skivan och rippa den till datorn istället för att köpa musiken på internet var något som självaste Bill Gates förespråkade i en intervju nyligen. Eftersom att dagens drm-system inte fungerar är det ett lättare sätt att få musiken till de enheter man vill ha den i, menar han. Ola Larsson, teknisk informatör på Elektronikbranschen, håller med.

– Tidigare var flertalet cd-skivor kopieringsskyddade. Men trenden har varit att de som tillverkar cd-sivor i vissa fall har slutat med kopieringsskydd därför att de fått så mycket kritik för det. Cd-skivor utan skydd kan man rippa till mp3 och då kan man använda musiken överallt, säger Ola Larsson.

– Allt är frid och fröjd när man nyttjar musiken i ett slutet system. Musik har man i många år, men prylarna byter man och då kan man stöta på problem med en annan musikspelare. Det gissar jag att fler märker av i takt med att fler handlar musik på nätet, säger Ola Larsson.

De skivbolag CS har pratat med erkänner stora problem med dagens system.

– Våra kunder, återförsäljarna på internet, får mycket klagomål från konsumenterna, det krävs lite tålamod för att kunna hantera vissa av de drm-licenser som några av våra återförsäljare använder sig av, säger Michelle Kadir som är ansvarig för den digitala försäljningen av musik på skivbolaget Universal.

– Jag tror att många slutkunder kan vara rädda att prova om de har bekanta som inte fått det att fungera. Då köper de hellre skivan eller vänder sig till en specifik shop där det fungerat förut, säger hon.

Michelle Kadir tror att en lösning är en ökad standardisering av drm. Men hon säger att det finns alternativ, till exempel vattenmärken som gör att filerna kan spåras om de dyker upp i ett fildelningssytem.

Jan Bertoft, generalsekreterare på konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter är inne på ett annat spår:

– En lösning som vi kan tänka oss är att man tar betalt för bredbandsförbindelsen och på så sätt ger upphovsmännen ersättning. Som en kassettersättning för bredband.

Fakta

  • Standarden Plays for sure är framtagen av Microsoft och är ett första steg mot en gemensam standard för lagligt nedladdad drm-skyddad musik.
  • Logotypen återfinns både på olika mp3-spelare och hos återförsäljare på nätet. Loggan säger dock inget om spelarens övriga kvalifikationer eller om den stödjer andra format.
  • Värt att nämna är att Microsofts nya mediaspelare Zune inte stöder Plays for sure, utan enbart musik från den dedikerade musikbutiken Zune Marketplace.