CS har tillsammans med undersökningsföretaget Demoskop frågat 1 500 svenskar om intresset för hem-pc.

I valet mellan subvention för hem-pc eller för bredbandsaccess väljer 54 procent bredband.

Bredbandsfalangen är starkare bland dem med låg inkomst. 57 procent av dem som tjänar under 200 000 kronor om året vill hellre ha stöd för bredband än hem-pc.

50 procent av dem med en årsinkomst på över 300 000 kronor tycker detsamma.

- Stödet för hem-pc förefaller vara ljumt. De flesta säger att de skulle ha köpt pc ändå. Det är så pass många som redan skaffat pc att bredbandsaccess i stället ses som nästa steg, säger Markus Uvell, vd på Demoskop.

Vill avskaffa
90 procent av hem-pc-användarna skulle ha köpt pc oavsett subventionen.

Samtidigt säger sig två tredjedelar vara för statligt hem-pc-stöd.

- När en subvention finns tycker de flesta att den är bra. Det påverkar den egna plånboken. Resultatet skulle fås nästan oavsett vilken subvention det är frågan om, säger Markus Uvell.

Moderaterna har nyligen föreslagit att hem-pc ska avskaffas. Hälften av svenskarna anser att idén är dålig.

- Det här ligger i linje med vad vi trodde. Vi har passerat stadiet där datoranvändning var en central fråga. Hem-pc infördes när priset på maskinvara var högt. När det radikalt har ändrats har intresset flyttats över på bredband, säger Tobias Billström, it-talesman för moderaterna.

Statskontoret håller på med en utredning om hem-pc som ännu inte är klar, varför misstankar finns om att frågan inte kommer med it-propositionen.

Datorer finns
Riksdagens it-politiska taleskvinna för socialdemokraterna är dock inte odelat för hem-pc.

- Som reformen är uppbyggd är den inte bra. Jag vill vidga den till de grupper som inte har tillgång till datorer, säger Monica Green.

Några exempel är arbetslösa och pensionärer.

Samtidigt finns det gott om kurser i pc-användning och det går att få tillgång till datorer på arbetsförmedlingen, biblioteken, internetcaféer och så vidare.

- Vi ska inte tvinga på folk datorer, men för en del är subventionen inte tillräcklig. Vad gäller bredbandssubvention känner jag mig inte främmande till det i framtiden. Men det ligger närmare till hands att utöka hem-pc, säger Monica Green.

Leverantörerna är naturligt nog för hem-pc-reformen. Enligt analysföretaget IT-Research räknar branschen med en fördubbling av hem-pc under 2005.

Fakta

  • Moderaterna vill dra in på hem-pc-reformen och räknar med att därigenom kunna spara 4,8 miljarder kronor 2006-2008.
  • Partiet anser att de arbetslösa stöds bättre genom sänkta arbetsgivaravgifter och sänkta skatter som gör det lättare för företag och andra att anställa dem.
  • För många socialdemokrater är det en viktig rättvisefråga att minska klyftan i informationssamhället. De talar om att satsa mer på hem-pc för de sämst ställda.