– Det har tagit bara 100 dagar att resa fonden och det är en ovanligt kort tid i den här branschen, säger Staffan Helgesson.

Riskkapitalbolaget Creandum startades 2003 av entreprenörerna Staffan Helgesson, Stefan Lindeberg, Martin Hauge och Fredrik Cassel. Den första fonden om 300 miljoner kronor är nu färdiginvesterad och nu jagar bolaget intensivt unga it-företag att investera vidare i.

Den första fondens 300 miljoner kronor har investerats i tio olika bolag. Med pengarna i den nya fonden räknar Staffan Helgesson med att göra mellan 15 och 18 investeringar inom generell it.

– Det kan vara både nystartade it-bolag till sådana som redan har produkter på marknaden sedan några år tillbaka, och allt från bolag som tillverkar materialkomponenter till program, system och tjänster. Dock inte inom medicinteknik och bioteknik, säger Staffan Helgesson.

De investeringar som ska göras med den nya fondens pengar kan röra sig om allt från någon enstaka miljon upp till ett par tre hundra miljoner kronor.

Staffan Lindeberg hävdar en stor del förtroendet för bolaget och dess ägare är att samtliga har varit med att startat bolag själva och, naturligtvis, framgångarna med den första fonden.

– Ja, jag är övertygad om att det är bra att varit med själv att dragit igång och/eller jobbat i startup-företag eftersom man då har stor förståelse för de utmaningar som finns, säger Staffan Helgesson.

Precis som i den första fonden har även Sjätte AP-fonden och Skandia Liv investerat i den nya fonden. Tanken är att fonden ska investera i tre till fem år framåt i tiden och själva fonden är tio år lång.

Med det menas att inom loppet av tio år ska investeringarna i bolaget skett och att de också ska ha sålts inom den tidsrymden.