I ett brev publicerat på apple.com ställer sig Steve Jobs till den växande skaran som är kritisk mot kopieringsspärrar, eller digital rights management, drm.

Varför skulle skivbolagsjättarna, som krävde drm för att ansluta sig till Apples nätaffär Itunes, vilja överge spärrarna, frågar sig Steve Jobs.

"För att DRM har inte, och kommer kanske aldrig, att stoppa piratkopieringen av musik. Trots att de fyra stora musikföretagen kräver att all deras musik som säljs online skyddas av drm så fortsätter de att sälja miljoner cd-skivor varje år med helt oskyddad musik."

Från cd är det enkelt att kopiera musiken och sprida den helt utanför bolagens kontroll. Ännu består 90 procent av den sålda musiken av drm-fria cd-skivor. Vad är då fördelen med skydden?

"Det verkar inte finnas någon.", skriver Jobs.

"Om kraven togs bort skulle musikindustrin se en tillströmning av nya företag, beredda att investera i innovativa affärer och spelare. Det kan bara ses som en fördel för musikföretagen."

Även Apples egna drm-system Fairplay får hård kritik. Om Fairplay licensierades till fler tillverkare skulle en del av problemet försvinna, säger Steve Jobs.

"Men om vi ser djupare dyker problem upp. Det största problemet är att licensiering av drm innebär att avslöja några av dess hemligheter för många människor i många företag och historien visar oss att dessa hemligheter kommer läcka", skriver han.

Europeiska länder har varit bland de främsta drm-kritikerna, noterar Steve Jobs. Nyligen konsumentombudsmannen i Norge att drm-skyddet strider mot norsk lag. Kanske beror det på att några av världens dominanta skivbolag finns just i Europa, spekulerar Steve Jobs.

Steve Jobs skriver att han föreställer sig en värld där varje webbaserade skrivhandlare sålde drm-fri musik som kunde spelas upp på valfri spelare. Det anser han vore det bästa alternativet för kunderna, en synpunkt som musikkonsumenterna givetvis delar men som är lite förvånande när den kommer från det bolag som hört till de hårdaste när det gäller att knyta musiktjänster till vissa spelare.

Fakta

  • DRM står för digital rights management.
  • Digitala kopieringsskydd gör att musik och annan media bara kan spelas på datorer och annan utrustning som givits tillstånd.
  • DRM har den senaste tiden utsatts för massiv kritik, bland annat eftersom den anses låsa publiken till en viss teknisk plattform.
  • Film och musik från Apples affär Itunes store kan bara spelas upp med mjukvara eller utrustning från Apple.