En så kallad distribuerad denial of service-attack slog tidigt på tisdagen ut flera av de rootservrar som är nödvändiga för många av internets grundfunktioner, rapporterar flera medier i dag.

– I går kväll såg vi attacker som varade i några timmar. Förmodligen samarbetade hundratals rootserveradministratörer över hela världen för att se till att den vanliga användaren inte skulle märka det, säger Paul Levins vid Icann till BBC.

Tre av de tretton rootservrar, en central del i DNS-systemet, ska ha slagits ut av attacken. Men genom andra servrar världen över klarade trycket fortsatte internet att fungera, även om vissa kan ha upplevt långsammare trafik än vanligt.

Enligt TT har en stor del av trafiken spårats till Sydkorea, vilket inte nödvändigtvis betyder att de ansvariga för attacken befinner sig där. Bredbandsanslutna datorer infekterade med trojaner eller virus har sannolikt utnyttjats för att skicka enorma mängder data mot de drabbade servrarna.

En liknande attack utfördes även 2002, men även den den gången stod tillräckligt många rootservrar mot trycket för att DNS-systemet skulle fortsätta fungera.

Mer information följer under torsdagen.