Fantasykonst har hittills inte betraktats som riktig konst utan har snarare hört hemma bland affischer, omslag och andra illustrationer.

Men det håller helt klart på att ske en omvärdering. Precis som med många andra populärkulturer som datorspel och hårdrock tar fantasykonsten nu steget in i konstens finrum.

En förklaring ligger i att de personer som växte upp på sjuttiotalet med just hårdrock, dataspel och fantasy nu har blivit vuxna och därmed en intressant och inflytelserik publikgrupp. Många från den här generationen befinner sig också på sådana positioner i samhället att de kan lyfta fram sina ungdoms intressen i rampljuset. Samtidigt är det kulturyttringar som attraherar yngre generationer.

Den som i dag vill hitta generationsöverskridande kultur ska inte gå på operan eller konstmuseet utan på en Iron Maiden-konsert. Här står tonåringar och deras pappor headbangandes bredvid varandra.

Det är därför kanske inte så underligt att ett anrikt konstmuseum som Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm visar en utställning med den kända brittiske fantasykonstnären Paul Raymond Gregory.Greogory har bland annat illustrerat skivomslag till legendariska hårdrocksband som Saxon, Dio och Uriah Heep. En del av omslagen finns med i utställningen tillsammans med ett trettiotal konstverk med motiv hämtade från Tolkiens trilogi Sagan om Ringen.

Konstverken är målade under perioden 1978-2005 och har titlar som ”Bilbos elftiförsta födelsedag” och ”Döda träsket”.

Formatet är stort, målningarna är mellan en och två meter breda och ungefär lika höga, och motiven typiska för fantasygenren med drömlika, disiga, besjälade landskap befolkade av fantasifulla figurer. Konsthistoriskt så finns det många likheter mellan fantasymåleri och 1800-talets romantiska måleri, som också hade en förkärlek för fullmånens sken, ruinlandskap och drömlika scenarier.

Helt klart vänder sig utställningen till en publikgrupp som i vanliga fall inte besöker Waldemarsudde

Fakta

Vad: Utställningen Paul Raymond Gregory – Ur Tolkiens värld.
Var: Waldemarsudde, Stockholm.
När: Pågår från 24 mars till
5 augusti 2007.