Andreas Sjöström, en av Sveriges främsta mobilitetsexperter, har genomfört tester där han installerat Windows Vista på olika datorer som inte från början optimerats för detta operativsystem.

Hans slutsats är, inte förvånande, att Vista ställer högre krav på elektroniken. Mer förvånande är kanske att vissa datorer helt slutar att fungera.

Det beror på att de når så höga temperaturer att det inbyggda skyddssystemet stänger av datorerna automatiskt för att skydda andra komponenter.

– Datorerna dör omedelbums när de blir riktigt varma och det är inte ovanligt med två eller tre krascher varje dag, säger Andreas Sjöström.

Under testarbetet har han växlat mellan XP och Vista och konstaterat att datorernas värme höjs med 15–20 grader när det nya operativsystemet används.

En av de testade datorerna, Dell Latitude 610, har nu försetts med nya flänsar och fläktar, men det har inte lett till lägre temperaturer.

– Under testarbetet har jag kontaktat kollegor i branschen som uppgraderat sina bärbara datorer till Vista utan att uppleva några problem, säger Andreas Sjöström.

– Så temperaturstegringen drabbar uppenbarligen inte alla modeller.

Han råder användare av Windows XP som vill uppgradera till Vista på sina bärbara datorer att kontakta sin leverantör för att kolla om de verkligen stöder uppgraderingen.

Helena Fuchs, Dells produktchef, är förvånad över de problem som Sogetis konsult rapporterat.

– Jag har själv kört Vista sedan beta 1 på fem eller sex olika bärbara datorer från Dell, även äldre system för att kolla Aeros vara eller icke vara. Inte på någon av dem har jag upplevt det du beskriver, säger Helena Fuchs.

Inte heller Microsofts produktchef Jesper Häggroth kan komma med någon förklaring.

– Jag kan på rak arm säga att detta sannolikt är ett mycket ovanligt problem eftersom merparten av oss här på kontoret kör Vista på mellan ett och tre år gamla bärbara maskiner ursprungligen byggda för XP och utan Vista ready-certifiering, säger han.

Fakta

  • Sedan en tid tillbaka är de flesta datorer märkta med loggan Windows Vista ready. Det innebär att de möter de högre, tekniska krav som gäller för Microsofts nya operativsystem.
  • Ska man uppgradera äldre dato­rer sker det således på egen risk.