Vid tidigare lanseringar av operativsystem för mobiltelefoner brukar dessa presenteras på telefoner från Motorola, HP, HTC eller Samsung. Alla dessa står vid Microsofts sida under måndagens avtäckelse av Windows Mobile 6 men nu kommer flera av pc-tillverkarna med mobiler som i flera fall fungerar som små, bärbara datorer.

Det gäller exempelvis Toshibas G900 som har ett ovanligt stort, utdragbart tangentbord. Trenden med utdragbara tangentbord är slående i hela utbudet och finns även i de nya modellerna från HTC och Samsung medan Motorola väljer en modell snarlik Blackberry. Motorola Q9 har därmed försetts med många, men små tangenter på telefonens front.

– Det som presenteras nu är en bredd som saknats tidigare. Fler större tillverkare är på plats än någonsin förut, konstaterar Sogetis mobilitetsexpert Andreas Sjöström.

Han är dock tveksam till om uppstickarnas produkter ska nå den svenska marknaden.

– HPs, HTCs, Samsungs, och Motorolas enheter kommer givetvis till Sverige men hur de övriga ska lyckas beror som vanligt på deras förmåga att attrahera operatörerna.

Sedan återstår att se när de första skarpa produkterna baserade på Windows Mobile 6 dyker upp. Troligen dröjer det minst ett par månader, för HPs del är det maj som gäller för den som vill ha en Ipaq 514 men redan nu är priset satt: 2 795 kronor exklusive moms.