Förutom Microsofts gamla partner Motorola, HP, HTC och Samsung kommer nu flera av pc-tillverkarna med mobiler som i flera fall fungerar som små, bärbara datorer.

Det gäller exempelvis Toshibas G900 som har ett ovanligt stort, utdragbart tangentbord, en trend som är slående i hela utbudet av nya telefoner.
– Det som presenteras nu är en bredd som saknats tidigare. Fler större tillverkare är på plats än någonsin förut, konstaterar Sogetis mobilitetsexpert Andreas Sjöström.

Han är dock tveksam till om uppstickarnas produkter någonsin når den svenska marknaden.
– HPs, HTCs, Samsungs, och Motorolas enheter kommer givetvis till Sverige men hur de övriga ska lyckas beror som vanligt på deras förmåga att attrahera operatörerna.

Sedan återstår att se när de första skarpa produkterna baserade på Windows Mobile 6 dyker upp. Troligen dröjer det minst ett par månader.

HP har dock redan sagt att det är maj som gäller för den som vill ha en Ipaq 514 och priset är satt till 2 795 kronor exklusive moms.

Fakta

  • Microsofts nya mobiloperativ Windows Mobile 6 ska bland annat vara enklare att använda, ha bättre sökfunktioner och vara utrustad med inbyggda klienter för både Windows Live och ip-telefoni.
  • Det finns också bättre närvarostöd, vilket innebär att man kan se om ens kontakter är tillgängliga eller inte.
  • Trots uppdateringarna finns det dock fortfarande utrymme för fler förbättringar när det gäller till exempel administration, säkerhet och integration med Live Communications Server.