Det finns många skäl att välja öppen källkod – inom offentlig förvaltning framhålls ofta det demokratiska argumentet. Alla medborgare ska kunna ha tillgång till information, och då håller inte en programvara som kostar pengar för att kunna läsa den.

Ett annat argument för både företag och organisationer är att man minskar sitt beroende av en enda stor leverantör. Ett tredje argument handlar om datorsäkerhet: genom att använda program och system som är skrivna i öppen källkod har man större kontroll över vad som finns i datorerna och kan själv påverka säkerhetsgraden.

Det fjärde argumentet handlar om tekniska utvecklingsmöjligheter – att få exakt de applikationer som behövs och att kunna vidareutveckla egna program och system som svarar mot speciella behov.

Sist men inte minst är öppen källkod snällt mot plånboken: investeringar handlar mer om tid än om pengar även om många kommersiella alternativ också finns inom öppen källkod.

I Amsterdam är man i full gång med förberedelserna. Staden har genomfört en studie som visar att öppen källkod ger bättre utbyte och lagringsmöjligheter av information. Två av stadens departement – byggnadsnämnden och stadsdelsnämnden för Zeeburg – samt en kommunal bostadsförmedling kommer att använda sig av öppen källkod redan under första halvan av 2007. Stadens nuvarande avtal med Microsoft löper ut under 2008.

Även i Tyskland händer det saker: München gör en fullständig migrering som ska vara klar 2008. I oktober förra året började staden byta ut Windows och Office mot Linux och Open Office på 14 000 datorer.

– Jag ser inte några skäl till att vi inte skulle kunna klara detta, säger Wilhelm Hoegner, it-chef i München, till IDG News.

I Frankrike har gendarmeriets poliser just uppgraderat till Open Office 2 och även det franska skatte- verket kommer under 2007 att gå över till öppen källkod. Belgiska myndigheter har beslutat om en övergång till dokumentformatet odf, open document format, för lagring och utbyte av information och Danmarks myndigheter genomför en utvärdering av odf.

Fakta

  • Den indiska delstaten Tamil Nadu, som har en befolkning på cirka 62 miljoner invånare enligt den senaste folkräkningen från 2001, migrerar från Windows till Linux.
  • Den indiska valmyndigheten, som administrerar röster för 675 miljoner röstberättigade, utvecklade redan på 1980-talet ett system byggt med öppen källkod. 2004 genomförde Indien världens första elektroniska parlamentsval där 380 miljoner indier röstade med ett knapptryck.
  • Brasilien har sedan president Lula tillträdde i allt större utsträckning övergått till öppen källkod inom offentlig förvaltning. Men utvecklingen började redan innan Lula tillträdde, närmare bestämt i den södra delstaten Rio Grande do sul och dess huvudstad Porto Alegre.