Till skillnad från existerande kodnycklar, som bara kan användas för att låsa upp enskilda filmtitlar, sägs Arnezamis fynd fungera på alla hd-dvd-skivor som getts ut hittills, rapporterar engadget.com.

Senare under dagen bekräftar även Arnezami att nyckeln fungerar på blu-ray-skivor. Det medför att kopieringsskyddet för båda de rivaliserande hd-formaten nu är knäckt.

Nyckeln är den så kallade processnyckel som används för att dekryptera drm-skyddet på samtliga hd-dvd-och blu-ray skivor.

Enligt flera inlägg på forumet doom9, där Arnezami först berättade om sitt fynd, ska nyckeln ha bekräftats på flera hd-dvd-titlar. Senare under dagen bekräftas koden även för blu-ray-formatet.

Upptäckten möttes av stor entusiasm bland övriga deltagare i diskussionerna på forumet. ”Grattis allihop och spännande att se hur drm besegrades. 11 februari 2007 blir en dag värd att minnas”, skrev användaren hd1080p som svar på Arnezamis ursprungliga inlägg.

Segern väntas dock bli kortlivad. Om nyckeln bekräftas från flera håll lär det inte dröja länge innan de filmbolag som ger ut film på hd-skivor byter processnyckel.

Däremot är Arnezamis ett viktigt ”proof-of-concept” som visar att det är möjligt att ta sig förbi skivornas kopieringsskydd. Det är också osäkert om hd-dvd-skivornas kopieringsskydd kan förändras tillräckligt mycket för att förhindra att nya processnycklar plockas fram på samma sätt.