Det har talats mycket om Windows Vista under de senaste månaderna men det finns en växande grupp användare som ser fram emot en annan stor uppgradering, nämligen den till Mac OS X Leopard.

– Vi har sett en ökning i Mac-användandet under
det senaste året. Den ökningen följer nog marknaden i allmänhet. Apple har lyckats bra med sin marknadsföring, speciellt med sina mp3-spelare. Jag tror att detta även påverkat resten av marknaden. Fler och fler väljer Mac både för sina arbetsdatorer och hemmadatorer, säger Per Merkland på kursarrangören Roda Utbildning.

Enligt Gartners mätningar kom bara 1,9 procent av de datorer som såldes i Europa från Apple. Men i Sverige var andelen 3,7 procent under 2006.

Den totala marknads-andelen för Apple är inte lätt att få fram men ska enligt IDCs analytiker ligger på cirka fyra procent.
Ett sätt att få fram uppgifter på vart det barkar är att analyserar besöksdata på olika webbplatser. Det har Net Applications gjort på 40 000 webbplatser under flera år.

Enligt Net Applications Market Share report har Macen gått från 4,33 procent till 6,22 procent sedan augusti förra året. Det är alltså en ökning med hela 43 procent.

Apple har alltid haft ett starkt fäste inom skolvärlden och på flera håll noteras ett ökande intresse.

Det gäller exempelvis på Uppsala universitet där institutionen för informationsteknologi nyligen gick ut med ett erbjudande om studentdatorer. Det visade sig att drygt hälften valde en Mac.


Mycket nytt. Flikar i Ichat, virtuella skärmar och "tidsmaskin" för backup är några av nyheterna i nästa version av Mac OS X.

– Vi gick från noll till femtio procent vid vårt erbjudande i julas. Min känsla är att jag ser allt fler Macar även bland vår personal så min bedömning är en ökande trend de senaste åren, säger Mikael Carlsson, studievägledare vid Uppsala universitet.

Ett annat område där Apple länge dominerat, men under senare tid fått konkurrens, är tidningsvärlden. För något år sedan kom redigeringsverktyget Indesignsom körs på både pc och Mac.

Verktyget har ritat om kartan rejält som ett alternativ till tidigare totalt dominerande Quark Xpress.

Frågan många ställde sig när Indesign kom var om man skulle slänga ut Macarna i samband med bytet av layoutprogram.

Computer Sweden valde den modellen men nu visar det sig att många tidningar visserligen gått över till Indesign men behållit Macarna.

– Indesign har tagit över marknaden helt, både på Mac och pc-plattformen. Det är mycket lättare att jobba i Indesign och man kan göra mycket fler saker, säger Per Merkland.

Han noterar dock att de flesta av Rodas kursdeltagare är Mac-användare och att den andelen ökar.

– Vi bytte från Quark till Indesign under förra året men alla skriver och redigerar i Mac, säger Lars Johansson, tidningschef för Smålandsposten.

Tidningen Folket i Eskils-tuna har använt Quark under ett antal år men går under våren över till Indesign.

– Annonsavdelningen gick över till Indesign för något år sedan och nu är det dags för redaktionen. Macen håller vi fast vid även efter bytet, säger Folkets redaktionschef Arne G Jonsson.

Östersunds-posten bytte ut Quark Xpress mot Indesign hösten 2005 och valde även dem att behålla Macarna.
Samma sak gäller för Dalarnas Tidningar där man kört med Mac sedan 1996 och gick över till Indesign på annonsavdelningen vid årsskiftet.

Dagens Industri, Västerbottens-Kuriren och Expressen har valt att behålla både Quark Xpress och Mac.

Bland de få tidningar som lämnat både Mac och Quark Xpress märks Arbetarbladet och Göteborgs-Posten. Men GPs annonsavdelning har kvar Macarna även efter bytet till Indesign.

Fakta

  • Apple uppgraderar snart både klient- och serverversionen av Mac OS X version 10.5, kallad Leopard.
  • Det är den sjätte versionen av operativsystemet med BSD Unix som kärna och de 86 miljoner kodraderna har fått en rejäl översyn. Nu stöds 64-bitarsprogram fullt ut och inte bara på Unixnivå.
  • Serverversionen förses med en ny funktion kallad Automatic Client Setup som gör inställningar för fil- och skrivardelning, e-post, chattprogram, kalendrar, adressböcker och säkerhetskopiering.
  • Bland övriga nyheter och uppgraderingar märks Ical Server, en kalenderplattform där flera kan dela kalendrar. Wiki Server som skapar och distribuerar information via ett eget delat intranät. Spotlight Server söker efter material på servrar. Podcast Producer automatiserar produktion av podsändningar.