En miljon låtar att välja på när Ericsson erbjuder operatörerna mobil musiknedladdning. Med avtalet kan alla med en mobiltelefon med inbyggd musikspelare ladda ned musik från Napster.

Operatörerna får hyra tjänsten av Sony Ericsson och användarna kommer att betala antingen med en prenumeration eller per låt och album.

Tjänsten kommer att erbjudas under de kommande 12 månaderna.

Ericsson har redan i dag system för musikportaler på nätet, men då har mobiloperatörerna satt sina egna varumärken på portalen. I avtalet med Napster marknadsför operatörerna Napsters musikportal. I dagsläget har Ericsson inte några avtal med mobiloperatörer.

- Marknaden för musik i mobilen växer ständigt och vi har så klart fått klartecken från flera operatörer. Vi berättar så fort vi har ett avtal klart, säger Hans Vestberg, ansvarig för Ericsson Global Services.

Avtalet med Napster innebär att Ericsson sköter driften av musikportalerna på sina driftcentraler runt om i världen. Ericsson har också systemen för att hantera ersättningen till Napster. Mobilen måste ha inbyggd funktion för att hantera upphovsrätten på ett korrekt sätt, digital rights management.

- Napstertjänsten fungerar på alla mobiler, det vill säga inte enbart på Sony Ericssons mobiler, som har drm-funktion. Det håller vårt system koll på. Det är viktig att artisterna får betalt enligt avtalet de har med Napster, säger Hans Vesterberg.

Rent tekniskt har en av utmaningarna varit att systemet ska kunna hantera fullängdslåtar och ha inbyggd intelligens.

- Systemet lär sig till exempel vilken sorts musik du gillar och kommer med förslag på nedladdningar, säger Hans Vestberg.