Varningen kommer från fysikern och forskaren Kurt Gerecke på IBM i Tyskland.
– Till skillnad från original-cd har brända cd en relativt kort livslängd på mellan två och fem år, beroende på kvaliteten på cd:n. säger Gerecke i en intervju med IDG News.

Det finns en del man kan göra för att förlänga livslängden, exempelvis förvara cd:n kallt och mörkt, men det räcker inte. Den som vill ha längre livslängd på sina filer måste använda tejp, anser han. Magnetiska minnen har exempelvis en livslängd på mellan 30 och 100 år.
– Även om magnetiska minnen också förstörs, är de ett bättre lagringsmedia, säger han

Problemet är att ytan på cd:n förstörs. Optiska diskar används ofta för att bränna, exempelvis skrivbara cd-r och omskrivbara cd-rw. Data lagras på ytan, men när materialet sakta vittrar, kan det leda till att data "skiftas" och blir oläsligt.
– Många billiga, brännbara cd har en livslängd på runt två år. De bättre har en längre livslängd på kanske upp till fem år. Det är svårt att skilja bra en cd från en dålig, eftersom livslängden sällan marknadsförs, säger Gerecke.

Även hårddiskar har problem, som inte består i att materialet slits ut, utan att diskarmen har en begränsad livslängd. Inget lagringsmedium har en oändlig livslängd, vilket gör att både konsumenter och användare måste ha en plan för att flytta till ny lagringteknik.
– Framför allt företagen måste följa den tekniska utvecklingen genom att ha en strategi för arkivering för att automatiskt flytta till ny teknik. Annars kommer de att sluta i en återvändsgränd. För dem som sitter med terabyte av livsviktiga data är detta ett gigantiskt problem.