Hos flera svenska operatörer kan majoriteten av kunderna just nu inte logga in på Microsoft Messenger. Enligt Tobias Gyhlenius, pressansvarig på Bredbandsbolaget, har operatören lyckats spåra felet till Microsofts egna servrar.

– Enligt vår övervakning är MSN inte åtkomligt och felet ligger hos MSN. Men jag vet inte vad det beror på, säger han.

Även på svenska Microsoft ställer man sig frågande till driftstörningarna. Fredrik Wallner, pressansvarig för MSN i Sverige, bekräftar att tjänsten dras med problem men har ännu ingen förklaring.

– Än så länge har vi bara grönt ljus på våra system. Samtidigt så har vi fått in flera rapporter om det här som vi undersöker, säger Fredrik Wallner.

Flera svenska operatörer CS har varit i kontakt med har bekräftat stora problem med MSN Messenger. Enligt information från operatören IP-Only så upplever kunderna stora problem både med MSN Messenger och vissa andra av Microsofts servrar.

Samtidigt så fungerar tjänsten utan problem för andra, bland annat hos Com Hem och Tele2. Inte heller Telia har märkt av några problem.

– Vi har inga problem. Folk använder det både här och hemma, säger Bernd Schmitz, informationchef på Com Hem.

Enligt Fredrik Wallner så sköts driften av svenska MSN centralt hos Microsoft i Irland och USA, vilket gör att felsökningsarbetet går långsammare. Samtidigt tyder det på att problemet inte bara rör Sverige utan även andra länder. Microsoft i Sverige har också haft svårt att replikera felet internt, säger Fredrik Wallner.

– I går lutade det åt att felet låg hos någon ISP, men nu verkar det vara fler än en, säger Fredrik Wallner.

MSN Messenger är Sveriges överlägset mest använda instant messaging-klient. Enligt Microsoft finns mer än tre miljoner aktiva användare i Sverige