Kritiken växer mot regeringens lagförslag som ska ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att avlyssna nättrafik. Nu går regeringens egen it-expert Patrik Fältström till hårt angrepp mot förslaget som han anser är orealistiskt, eftersom det kräver att man skiljer mellan nättrafik som går inom landet och utomlands.

– Jag menar att det inte går, säger han till Computer Sweden och nämner bland annat svårigheterna med att avgöra i vilket land en operatör använder ett visst ip-nummer.

Patrik Fältström har i flera år anlitats som it-expert av regeringen. Han bidrar till tre offentliga utredningar och satt i regeringens it-politiska strategigrupp tills den upplöstes i höstas.

Nu kräver han mer öppenhet från FRA, enligt honom det enda sättet att få en vettig debatt kring avlyssningsförslaget i stället för dagens ”svartvita, löjliga pajkastning”.

– Det som gör det löjligt är att FRA säger att det går till 100 procent. Om de hade erkänt att det inte går hade vi kunnat ha en nyttig diskussion där vi hade kunnat värdera riskerna och avgöra om det är värt att de kanske avlyssnar trafik mellan två svenskar. Den debatten har vi inte haft i Sverige.

I en intervju med Computer Sweden nyligen målade FRAs överdirektör Anders Wik upp kritikerna som paranoida.

– Alla foliehattar fortsätter att tänka på oss som inhemska brottsutredare, inte som signalspanare med internationell inriktning, sade han då.

Vidare intygade han att spaningen bara skulle röra utländsk trafik.

– Vi ska inte avlyssna Sverige. Vi lyssnar inte på din moster i Motala, det är en skum typ långt borta i ett främmande land vi ägnar oss åt.

Fakta

  • Förslaget om att låta FRA avlyssna även trådbunden kommunikation kom 2003.
  • Lagen, som nyligen gavs grönt ljus av Lagrådet, ska ge FRA rätt att avlyssna trådbunden trafik, bland annat internettrafik till och från utlandet.
  • Bland andra Advokatsamfundet, Säpo och Rikspolisstyrelsen har riktat skarp kritik mot förlaget.