Eva-Lena Jansson, socialdemokratisk riksdagsledamot med särskilt ansvar för immaterialrättsliga frågor, efterlyser nu åtgärder för att se till att polisens utbildningar verkligen präglas av opartiskhet.

– Jag kan förstå om man behöver gå till andra poliser som har jobbat med frågorna, men jag tror att det är viktigt att man diskuterar och är medveten om vilka man tar in för att föreläsa. Det ska framgå att de här personerna representerar en part, till exempel en stor grupp med ekonomiska intressen av att saker händer på det här området, säger hon till CS.

Eva-Lena Jansson lämnade nyligen en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask. Där hänvisar hon till CS artikel om att den amerikanska lobbygruppen Motion Picture Association, MPA, föreläst om fildelning och piratkopiering på polishögskolan, och frågar vilka åtgärder justitieministern planerat för att säkerställa opartiskhet på polishögskolan.

– Kompetensutveckling är viktig för att effektivisera och förstärka rättsväsendet. För mig är det en självklarhet att polisen i detta sammanhang lyssnar till andra som också arbetar med att förebygga och beivra brott, skriver Beatrice Ask till svar, och fortsätter:

– Polisens brottsutredare är tränade att alltid kritiskt värdera de uppgifter som framkommer vid till exempel en brottsutredning.

Eva-Lena Jansson är inte nöjd med svaret:

– Det verkar som om hon inte har läst frågan. Hon avslutar med att polisen naturligtvis kan bilda sig uppfattningar från olika håll, och jag tycker inte att det är ett svar. Det hon säger är väl egentligen det vi redan visste.

Tänker du driva den här frågan vidare?

– Jag vill i alla fall ha en ordentlig diskussion kring det. Kommer man att ta in andra organisationer i andra typer av brottsärenden? Det är en principiell fråga, säger Eva-Lena Jansson.

Eva-Lena Jansson är socialdemokratiskt riksdagsledamot och ansvarar för frågor som rör immaterialrätt. Hon har nyligen mött Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén för att diskutera fildelning. Inom kort kommer hon även att träffa Piratpartiets partiledare Richard Falkvinge.

Fakta

I februari kunde CS avslöja att representanter för den amerikanska lobbygruppen Motion Picture Association, MPA, föreläst för svenska poliser om upphovsrätt och fildelning.

Enligt polisen var syftet att ge talarna möjlighet att förklara sin verksamhet. Men enligt MPAs egna dokument handlade det om "tränings- och utbildningsarbete" för svenska poliser.