It-bolaget Yreg.se, även känt som Yrkesregistret och Yellow Register Online, är återigen i blåsväder. Bolagets telefonsäljare erbjuder produktion av webbsidor till höga månadskostnader, men trots att företagets tvivelaktiga säljmetoder uppmärksammades redan för snart tre år sedan fortsätter klagomålen att strömma in.

Enligt uppgifter från en före detta anställd i bolaget använder Yreg medvetet missledande information och snåriga avtalsregler, och jagar medvetet kunder som saknar kunskap om internet.

– Ibland kändes det som att vara med i en film. Man trodde liksom att kontoret en morgon bara skulle vara försvunnet, säger mannen, som tidigare arbetat som säljare på Yregs Stockholmskontor.

Av de klagomål som riktats mot Yreg rör de allra flesta ojusta säljmetoder. Flera kunder påstår sig ha blivit lurade att snabbt skriva på kontrakt utan att få tillräcklig information först. Tillvägagångssättet bekräftas av den före detta säljaren:

– Det man gör är att stressa på så mycket som möjligt för att få kunden att skriva på direkt. Sen använder man fax för att få tillbaka säljavtalet så fort som möjligt, säger han.

Yreg säljer bara till företag och kontaktar aldrig privatpersoner. Enligt den före detta säljaren är den främsta anledningen till detta att lagen om distansavtal, som ger privatpersoner 14 dagars ångerrätt på ingångna avtal, inte gäller för företag. Därmed har kunder som känner sig lurade mycket svårt att ta sig ur de kontrakt som ingåtts med Yreg.

Kravet att Yregs kunder måste säga upp sitt ett år långa avtal tre månader innan det löper ut - och då via ett rekommenderat brev - är också ett medvetet grepp för att göra det svårt för kunderna, påstår säljaren. Om kunden inte säger upp avtalet vid rätt tidpunkt förnyas det automatiskt med 24 månader.

Företaget riktar även sina försäljningssamtal till småföretag i särskilt utvalda branscher som inte antas vara särskilt väl bevandrade i hur marknaden för webbsajter och domännamn fungerar.

Företagets säljare är väl medvetna om att de använder sig av tvivelaktiga metoder, menar den före detta anställde. Men de kontrakt som skrivs på av kunderna är fullt lagliga.

– Om man är lite klipsk så känner man direkt att någonting inte stämmer. Man är väl medveten om att ett webbhotell inte ska behöva kosta flera hundra kronor i månaden, säger han.

– Samtidigt är det så att kunderna ingår ett avtal, och på så sätt är det inga hemligheter. Allt står i avtalet och det skrivs på av kunden. Det är den inställningen man har när man jobbar där.

Yreg fortsätter att tillbakavisa den återkommande kritiken. Martin Bergstrand, säljchef på Yregs Stockholmskontor, kallar CS uppgifter för ”trams”:

– Vi säljer abonnemang till företag. De tecknar ett avtal med oss som de får skriva på. Det avtalet läser vi igenom tillsammans med kunden. Därav är det konstigt att det kan missförstås så mycket.

Det verkar vara väldigt många kunder som säger sig ha blivit lurade. Har ni för avsikt att låta dem avsluta sina kontrakt med er?

– Lurade att skriva på någonting, det låter konstigt. Alla har väl en egen vilja att skriva på eller inte. En kund kan alltid i efterhand hävda att den känner sig lurad. Om kunden skriver på ett avtal med oss och vi hinner lägga ut utgifter får den givetvis stå för de kostnaderna.

Enligt uppgifter till CS försöker Yreg medvetet få kunder att skriva på avtal så fort som möjligt, så att de inte har tid att fundera. Har du någon kommentar till det?

– Säljaren själv går alltid igenom uppgifterna med kunden, och sen skriver kunden på när den vill. Det är ingenting som vi bestämmer. Kunderna bestämmer själva när de gör det och om de gör det.

Ni stressar alltså inte kunderna för att det ska gå fort?

– Vi frågar om de är intresserade. Är det så att de är intresserade faxar de tillbaka eller mejlar in kontraktet, hur de än vill göra.

– Om du själv ringer upp någon och försöker stressa fram ett beslut blir det ofta inte positivt. Det skulle inte gynna oss som företag att stressa folk på det sättet. Vi har ett antal tusen kunder som ligger hos oss. Givetvis finns det kunder som är missnöjda, och det vet vi om.

Stämmer det att Yreg medvetet riktar in sig på företag som inte är bekanta med hur internet fungerar och undviker att ta kontakt med kunder som är ”vana” vid att köpa den här typen av tjänster?

– Absolut inte. Vi sätter inte i system att på något sätt kolla upp de företag vi ringer. Vi erbjuder alla företag, små som stora, enskilda firmor och aktiebolag, att teckna vårt abonnemang. Hur skulle vi få reda på vilka som har koll på internet eller inte? Det där är bara trams.

Fakta

CS har tagit del av det säljmanus som Yregs säljare använder sig av. Även där speglas mycket av den kritik som riktats mot företaget.

”Vi är ett av Sveriges största produktionsbolag av hemsidor men idag skall jag inte sälja på dig någon dyr hemsida utan jag hade tvärtom tänkt be dig om lite hjälp”, är hur säljaren väntas presentera Yreg.

Manuset påpekar flera gånger att hemsidan är kostnadsfri. Kunden utlovas en webbsida ”helt utan produktionskostnad”, som ska ge ”massor av gratisreklam”. Att köpa en motsvarande tjänst från ett annat bolag sägs kosta mellan 15 000 och 20 000 kronor, men Yreg lovar att hjälpa till med ”produktionen” utan att ta betalt.

Inte förrän i fjärde stycket nämns den månadsavgift på 590 kronor i månaden som Yregs kunder förbinder sig att betala. Avgiften kallas en ”kostnad till it-operatören som man betalar för utrymmet som hemsidan upptar, (driften) precis som ett telefonabonnemang.” Yreg lovar också att inkludera ett”räkneverk” som mäter antalet besök till sajten utan extra kostnad.

Längst ner i säljmanuset finns en lista på ord och argument som säljaren inte får använda sig av. Dessa är ”gratis”, ”sista plats” och ”ett specifikt antal företag som får detta”.

Dick Malmlund är säkerhetschef på Svensk Handel och får fyra eller fem klagomål riktade mot Yreg i sin hand varje dag. Av liknande företag i samma bransch är Yreg det företag som får i särklass flest klagomål riktade emot sig.

Oftast är kunderna upprörda över Yregs snåriga villkor för att säga upp ett avtal. Många kunder påstår också att säljaren överhuvudtaget inte nämnt de 590 kronor som Yreg tar ut i månadsavgift.

Även Yregs metoder att få nya kunder att skriva under avtalet ifrågasätts.

– Jag frågar ofta varför kunderna måste faxa in avtalet istället för att posta det. Då svarar de (Yreg) helt ärligt att då skulle vi tappa en väldig massa kunder. Då blir min följdfråga – men vill kunderna då verkligen ha den här produkten, säger Dick Malmlund.

Dick Malmlund säger också att flera kunder har fått vänta mer än ett år på att den utlovade webbsajten ska bli klar.

Enligt din uppfattning, är det här ett seriöst företag som vill sälja en seriös produkt?

– Jag vågar inte ge mig in och bedöma det, men jag tycker att även folk som innerst inne har en ambition att vara på den rätta sidan idag använder säljmetoder som är helt oacceptabla.