Det är många och stora nyheter, främst i Notesklienten som bygger på Eclipseplattformen. Gränssnittet är kraftigt moderniserat och förändrat, och mängder av funktioner och förbättringar har tillkommit.

IBM säger att det finns 125 miljoner Notesanvändare och de kan vänta sig stora skillnader i Notes 8. Beta 2, som släpptes förra helgen, kan nu laddas ner.

Vid en första anblick verkar standardversionen både stabil och komplett. Den bygger på Eclipse-plattformen, ett Javabaserat öppet verktyg som IBM har investerat mycket i. Den kräver mer av datorn, 512 MB minne rekommenderas.

När CS testade på en äldre dator med 256 MB minne blev programmet om inte okörbart så mycket långsamt. Därför har IBM även tagit fram versionen Basic, skriven i C++ och avsedd för äldre datorer.

Det första som slår en är det moderna gränssnittet med rundade hörn på knappar, pastellfärger och avsaknad av bookmarkfunktionen. I stället finns det nu en öppna-knapp i det över vänstra hörnet, där alla funktioner, Notestillämpningar och inställningar är åtkomliga (som startknappen i Windows).
Även IBMs ”Produktivitetssvit” är åtkomlig därifrån, om man installerat det omförpackade och Notesintegrerade Openofficepaketet.

Det har dessutom skett stora förändringar i mejldelen. Det går nu att se e-postmeddelanden i en trådstruktur till vänster, och på höger sida syns innehållet i ett vertikalt förhandsvisningsfönster. Det gör det enkelt att följa en diskussion. Här har IBM lyckats riktigt bra.

På höger sida finns också en så kallad sidebar. Där kan olika tillämpningar ligga, som en lista med kontakter inloggade på IBMs chattklient Sametime, dagens kalenderinformation och olika rss-feeds.

En annan stor nyhet, som CS inte haft möjlighet att testa, är komponenttillämpningar. Olika program, skrivna i Notes eller Eclipse, kan prata med varandra och utbyta information mellan olika fönster.

Slutintrycket är att IBM har lyckats bra med Notes 8. Inbitna användare känner igen sig, även om det tar ett tag att vänja sig vid saker som att ”databaser” numera heter ”applikationer”, vilket faktiskt är ett bättre namn, och hur fönstersystemet fungerar. Nya användare förstår nog snabbt programmet, vilket kanske inte kunnat sägas om de tidigare versionerna.

Även Dominoservern kommer i en version 8, liksom utvecklingdelen Designer. Utvecklare får mängder av nya funktioner och möjligheter, och även administratörerna får det enklare.

Fakta

Lotus Notes är IBMs grupp­program, och version 8 väntas släppas i mitten av året i färdig version.
Computer Sweden har testat den Eclipsebaserade standardversionen. Det finns även en enklare version för äldre datorer.
Windows- och Linuxklienterna kommer i version 8.0, Mac-versionen kommer i och med 8.0.1 runt 6 månader senare.
Ett integrerat Officeliknande paket ingår utan extra kostnad.

Betyg (1–5)
Storlek/form: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 4
Funktioner: 5
Innovation: 5
Medel: 4,4