Det var tidig eftermiddag på sjukhuset när felet inträffade. En lokal brandvägg slutade att fungera korrekt efter att ändringar gjordes i konfigurationen. Det innebar att större delen av det interna nätverket gick ner tillsammans med såväl telefoner som journalsystem och e-post.

– Ett flertal regler föll bort av någon outgrundlig anledning. Ett mjukvarufel i brandväggen, som inte ska hända, säger Susanne Bayard, it-direktör vid Stockholms Läns Landsting, som ansvarar för Karolinska Universitetssjukhusets it.

Brandväggen satt på en central nod som tog hand om en stor del av datatrafiken för det interna nätet. Det gjorde att flera olika tjänster påverkades. Personalen fick gå över till att använda papper och penna för att hantera informationen eftersom det helt enkelt inte fanns något nätverk att ansluta sig till.

– Man blir ju alltid tagen på sängen, men vi har en organisation som ska klara situationen, och det rullade på. Det är ju naturligtvis alltid obehagligt när det händer, säger Susanne Bayard.

Susanne Bayard säger att driftstörningen pågick mellan klockan två och klockan sex. Under den tiden, och ytterligare en halvtimme, befann sig sjukhuset i så kallat stabsläge, då ett flertal nyckelpersoner måste befinna sig på plats på sjukhuset. Under den perioden dirigerades ambulanser med högprioriterade patienter bort på grund av haveriet.

Nu ägnar sig de berörda parterna åt att författa en problemrapport för att sedan göra en undersökning av vilka åtgärder som behövs. Till exempel berättar Susanne Bayard att det nödvändigtvis var ett mjukvarurelaterat problem som skapade störningen.

– I så fall får vi byta ut den felaktiga mjukvaran. Men då att vi planerar in det på en lämplig tid, då det som sagt rör sig om en central nod, säger hon.