Den amerikanska tidskriften Chief Security Officer rapporterar att en undersökning som gjorts av mobilföretaget Fiberlink visar att enkla lösenord och koder som bara består av fyra till fem tecken är klart dominerande bland företagsanvändarna.

Fiberlink analyserade 200 000 mobiler och surfplattor som användes på företag. I 85 procent av fallen föreskrev företagets policy att någon form av lösenord eller kod skulle användas. I 93 procent av dessa enheter var lösenorden de enklast möjliga, vilket Fiberlink definierar som enbart siffror eller bokstäver. 73 procent använde också minimilängden på fyra eller fem tecken.

En anledning till detta är att it-avdelningen inte trycker på för att få användarna att använda säkrare lösenord.

– It-avdelningarna säger att de inte har någon önskan att kräva komplexa lösenord på enheter som används så mycket både privat och i jobbet, säger Jonathan Dale, marknadschef på Fiberlink.

En annan anledning är att enheterna själva inbjuder till att använda så korta och enkla lösenord som möjligt.

– Det är frestande att använda så enkla lösenord som möjligt eftersom det kan vara nästan omöjligt knappa in komplexa lösenord på ett snabbt och smidigt sätt. Du kan helt enkelt inte kräva samma nivå på lösenorden som på en dator, säger Jamie Cowper på säkerhetsföretaget Nok Nok Labs.

Lösningen på problemet skulle kunna vara att använda de mobila enheternas möjligheter till biometriska skydd.

– Fingeravtrycksläsare kommer snart att finnas på de mobila enheterna. Kanske vi får se en redan på nästa Iphone, säger Jamie Cowper.

Att lösenorden skulle försvinna helt inom en överskådlig tid verkar dock minst sagt tveksamt.

– Det har funnits en del alternativ ett tag nu, men inget av dem har lyckats slå igenom. Jag tror att lösenorden helt enkelt fyller ett behov och det behovet alltid kommer att finnas, säger Bill Carey på Siber Systems som tillverkar system för att hantera lösenord.